Nieuwsagentschap

CO2-opslag in oceanen niet zonder risico

KLIMAAT
Alle nieuws

Meer nieuws

ONTWIKKELING

De helft van de 75 meest kwetsbare landen ter wereld ziet de kloof met rijke landen opnieuw groeien, blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldbank. Nochtans beschikken de landen vaak over een jonge bevolking, grote natuurlijke rijkdommen en een groot potentieel aan energie.

CHINA

De Chinese bevolking is vorig jaar voor het het tweede jaar op rij gekrompen door een dalend geboortecijfer en een stijgend sterftecijfer. De trend versnelt, en heeft grote gevolgen voor China en de hele wereld, schrijft Xiujian Peng, onderzoeker aan de Victoria Universiteit in Australië.

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE

In Azië worden steeds meer vrouwen en holebi’s op de korrel genomen in deepfakevideo’s, realistisch ogende vervalsingen gemaakt met AI. Het zijn de “kanaries in de koolmijn van de snel oprukkende technologie”, zeggen experts. “Uiteindelijk zal niemand eraan ontsnappen.”

KINDEREN

In veertig van de rijkste landen ter wereld leeft één op de vijf kinderen in armoede. Landen als Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zagen de kinderarmoede in de afgelopen tien jaar sterk toenemen. Dat zegt Unicef in een nieuw rapport.

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

SOEDAN

De aanhoudende chaos in Soedan maakt het land aanlokkelijk voor een terugkeer van Al Qaeda. De burgeroorlog in het land krijgt weinig aandacht, maar het Westen let maar beter op om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen, zegt expert Terrorismebestrijding Sara Harmouch.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

EU

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds. Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo