Modetijdschriften en andere lifestylemedia besteden veel vaker dan vroeger aandacht aan politiek, stelt nieuw onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. De trend is wereldwijd zichtbaar in wat ooit 'het lichtere, apolitieke genre' was. “De grenzen tussen politiek en entertainment vervagen.”
De Wit-Russische president Loekasjenko zit opnieuw stevig in het zadel na de presidentsverkiezingen van eind januari. Even leek het erop dat de trouwe bondgenoot van het Kremlin zijn ijzeren greep wat zou lossen om westerse sancties te omzeilen. Maar dat bleek ijdele hoop. “Ik geef geen moer om de mening van het Westen.”
In het Zuid-Koreaanse Busan leggen delegaties uit 175 landen de laatste hand aan een nieuw verdrag tegen plasticvervuiling, ondanks tegenstand van olieproducerende landen.
Een tweede termijn voor Trump is nog lang niet zeker, maar NAVO-lidstaten nemen wel hun defensie onder de loep en kijken hoe ze de alliantie Trump-bestendig kunnen maken. Natasha Lindstaedt, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de University of Essex, weegt de opties af.
2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft politiek analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan vier miljard mensen in meer dan veertig landen naar de stembus gaan. Zal de democratie deze lakmoesproef doorstaan?
In een verrassende zet heeft farmareus Johnson & Johnson ermee ingestemd om sommige patenten op een levensreddend medicijn tegen tuberculose vrij te geven. Generische geneesmiddelen worden zo beschikbaar in meer arme landen, al profiteren niet alle landen even veel.
De in Peking gevestigde Aziatische Infrastructuurinvesteringsbank (AIIB) en de in Shanghai gebaseerde New Development Bank (NDB) willen voorlopig geen (nieuwe) zaken doen met Rusland vanwege diens invasie in Oekraïne.
De Poolse grenswacht maakte op dinsdag bekend dat de bouw van een grensmuur op de Pools-Wit-Russische grens begonnen is. Die zal een van de oudste bossen in Europa in twee splitsen.
Autocratische leiders stoten steeds meer op burgerprotest, maar hun democratische tegenhangers hebben moeite om de verwachtingen in te lossen. Dat zegt Human Rights Watch in zijn jaarrapport, dat donderdag is gepubliceerd.