Nieuwsagentschap

36

MENSENRECHTEN

Een Wit-Russische activist, een Iraanse mensenrechtenadvocaat in gevangenschap, een Amerikaanse burgerrechtenadvocaat en een Nicaraguaanse inheemse activist. Dat zijn de vier winnaars van de Zweedse toponderscheiding die ook wel “de alternatieve Nobelprijs” voor de mensenrechten wordt genoemd.

CORONACRISIS

De Wereldgezondheidsorganisatie lanceert vandaag de Health System Response Monitor, een nieuwe tool over de Covid-19-responsmaatregelen in de verschillende Europese landen.

DEMOCRATISERING

Studenten uit voormalige Sovjetlanden versnellen de democratisering in hun thuisland als ze in het buitenland hebben gestudeerd. Dat buitenland is met name Europa en de VS en gaat veel minder op voor Rusland, zegt professor vergelijkende onderwijsstudies Maia Chankseliani van Oxford University.

WIT-RUSLAND

Sinds een week is het voor burgers uit tachtig landen, waaronder die in de Europese Unie, niet meer nodig om een visum te hebben om Wit-Rusland te bezoeken. Iets meer dan 1100 toeristen hebben hiervan al gebruik gemaakt.

CULTUUR

Artiesten proberen de censuur en onderdrukking in Wit-Rusland, de zogenaamde laatste dictatuur van Europa, te omzeilen door ondergronds te gaan. De regering ontkent dat er censuur is.

WIT-RUSLAND

De Wit-Russen trekken op 23 september naar de stembus om er een nieuw parlement te kiezen. De hand van president Aleksandr Loekasjenko zal wellicht goed voelbaar zijn in de uiteindelijke samenstelling van dat parlement, zeggen oppositieleden.

WIT-RUSLAND

Burgerorganisaties in Wit-Rusland durven zich niet meer zomaar uit te spreken tegen de doodstraf. Sinds zijn herverkiezing eind vorig jaar treedt president Aleksandr Loekasjenko hard op tegen iedereen die een kritisch geluid laat horen. Dat maakt het succes van een recente campagne tegen de doodstraf in het land opmerkelijk.

WIT-RUSLAND

De mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland hebben "een nieuw dieptepunt" bereikt, zeggen mensenrechtenorganisaties. De laatste dictatuur van Europa lijkt ongevoelig te zijn voor Europese sancties en internationale veroordeling.

WIT-RUSLAND
De vroegere Sovjetrepublieken laten de doodstraf nog niet los. Aanwijzingen daarvoor zijn de executie vorige maand van twee Wit-Russen en de oproep van Russische senatoren om de doodstraf opnieuw in te voeren voor terroristen.
WIT-RUSLAND

De oppositie in Wit-Rusland heeft te maken met een campagne van intimidatie, zeggen burgerorganisaties in het land. President Aleksandr Loekasjenko probeert zijn tegenstanders de mond te snoeren in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo