Nieuwsagentschap

Tunesië intimideert voormalige politieke gevangenen

MENSENRECHTEN
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAATVERANDERING

In een scenario waarbij de wereldwijde temperatuur blijft stijgen, zullen sprinkhanen vaker voorkomen in landen zoals Iran, Afghanistan en Turkmenistan. Wetenschappers waarschuwen dat deze vraatzuchtige insecten de voedselzekerheid in die gebieden in het gedrang kunnen brengen.

CENTRAAL-AZIË

De armoedebestrijding in Centraal-Azië maakte de afgelopen jaren sterke vorderingen. Covid bracht stilstand maar de regio krabbelde snel weer rechtop. Experts kijken echter wel met argusogen naar de impact van de economische vertraging en de stijgende voedselprijzen op de regio.

KLIMAATVERANDERING

Het waterniveau van de Kaspische Zee kan negen tot achttien meter zakken tegen het einde van deze eeuw. Dat berekenden Nederlandse en Duitse wetenschappers, die vrezen voor de ecologische en geopolitieke gevolgen voor de regio. Een significante daling kan even verwoestend zijn als een stijging van de zeespiegel.

PERSVRIJHEID

In het Oost-Afrikaanse Eritrea wordt wereldwijd het meest gecensureerd. De overheid is erg actief in het vervolgen van journalisten en het beperken van de vrijheid van medewerkers van kranten, radio en televisie. Dat zegt nieuw onderzoek van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).

ZORG

Woonzorgcentra die erin slagen om ‘familiale relaties’ op te bouwen tussen de bewoners en het personeel, scoren beter op welzijn voor de bewoners en voor het personeel zelf. Dat concludeert een studie door de Universiteit van Leeds.

MIDDEN-OOSTEN

De decennialange schaduwoorlog tussen Iran en Israël escaleert, met het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië en een directe aanval op Israëlisch grondgebied als Iraanse reactie. Veiligheidsexpert Javed Ali van de Universiteit van Michigan, schat het risico op een open oorlog tussen beide landen in.

INFECTIEZIEKTEN

Het aantal besmettingen met hepatitis B en C stijgt en leidt nu wereldwijd al tot 1,3 miljoen doden per jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel.

WAR ON DRUGS

Sebastian Duterte, de burgemeester van de Filipijnse stad Davao, heeft een nieuwe war on drugs uitgeroepen. Human Rights Watch meldt dat in de dagen na die aankondiging minstens twaalf mensen werden gedood door de lokale autoriteiten. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo