Nieuwsagentschap

In 2050 is er meer plastic dan vis in de zee

MILIEU
Alle nieuws

Meer nieuws

VOGELSOORTEN

De mens heeft zo’n 1400 vogelsoorten uitgeroeid – of twee keer zoveel als tot nog toe werd aangenomen, stelt nieuw Brits onderzoek. Dat heeft grote gevolgen voor veel andere soorten.

LANDBOUW

Door arbeidstekorten en de dalende kost van technologie worden geavanceerde drones om oogsten en inkomens van landbouwers op te krikken steeds populairder in Azië. Maar experts waarschuwen ook voor verlies van banen en groeiende ongelijkheid.

VULKANEN

Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is na de onderzeese vulkaanuitbarsting van afgelopen zaterdag nabij Tonga, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Alle telefoon- en internetlijnen zijn uitgevallen.

DUURZAAMHEID

"Jongeren moeten nieuwe oplossingen bedenken voor oude problemen zoals klimaatverandering en sociale onrechtvaardigheid." Dat is de krachtige boodschap van de Zuid-Afrikaanse activist Kumi Naidoo. De voormalige directeur van Greenpeace zegt dat jonge mensen innovatief en visionair moeten zijn, "want de oplossingen van mijn generatie zijn mislukt."

KLIMAAT

Tegen 2050 zal het gemiddelde inkomen wereldwijd met bijna een vijfde dalen als een gevolg van de klimaatcrisis. Dat kost ons zes keer meer dan de nodige ingrepen om de opwarming van de aarde te beperken, stelt onderzoek in Nature. Voor Europa wordt het verlies op 11 procent geschat.

GEZONDHEID

Minuscule plasticdeeltjes in ons eten en drinken vinden via de darmen een weg naar andere organen zoals de lever, nieren en hersenen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij muizen.  

OCEANEN

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft dinsdag een verbod aangekondigd op bodemsleepnetten in beschermde mariene gebieden. Griekenland is het eerste Europese land dat de schadelijke vispraktijk aan banden legt. 

PLASTIC

Plasticvervuiling is in hoge concentraties erg schadelijk voor embryo’s van veel soorten zeedieren, blijkt uit Britse tests. Blootstelling aan PVC-pellets verhindert een gezonde ontwikkeling bij alle zeven onderzochte soorten. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo