Nieuwsagentschap

32

CORONACRISIS

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de loer. 

KLIMAAT

Extreem weer trof dit jaar elk continent, stelt een rangschikking door de ngo Christian Aid. De rampen troffen miljoenen mensen en veroorzaakten miljarden dollars aan economische schade.  

TROPISCHE STORMEN

Wereldwijd staan kustregio’s onder druk. Klimaatverandering doet stormen toenemen in sterkte en in aantal, en een stijgende zeespiegel maakt de kusten extra gevoelig voor overstroming en erosie. Nochtans bieden natuurlijke barrières zelf het belangrijkste antwoord op de bedreiging. 

ONTBOSSING

Belastingparadijzen spelen een belangrijke rol in activiteiten die schade toebrengen aan het milieu, constateren onderzoekers. Er blijkt een duidelijke link te zijn met ontbossing en illegale visserij.

KLIMAATVERANDERING

Kleine eilandstaten dreigen niet alleen hun kusten te verliezen aan de stijgende zee. Ook hun drinkwatervoorraden komen in gevaar.

 

MILIEU

Ook al zijn de temperaturen momenteel erg aangenaam, de herfst hangt in de lucht. De snelle verkleuring van de bomen en de bladval komen zo’n drie à vier weken vroeger dan normaal.

CHINA

De afgelopen decennia is de wereldwijde oogst van soja verzestienvoudigd. De grootste vraag komt uit China, dat soja voornamelijk gebruikt als voeder voor varkens en gekweekte vis. En daarin schuilt een probleem, zegt milieuactivist Lester Brown.

MILIEU/BRAZILIË

Het vervolgverhaal van de Braziliaanse Belo Montedam is nog niet ten einde. Vorige maand kreeg het project eindelijk groen licht van het Braziliaanse milieuagentschap Ibama, maar nu heeft een rechter alle werken stilgelegd.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo