Nieuwsagentschap

32

ECONOMIE

Een decennium geleden was er het plan om belastingontduiking van grote bedrijven aan banden te leggen. Winsten zouden niet langer in belastingparadijzen ondergebracht kunnen worden; iedereen zou z’n eerlijke deel afdragen. Is dat plan gelukt? “Niet echt”, zeggen economen Ludvig Wier en Gabriel Zucman. “Het probleem is allen maar groter geworden.”

TOERISME

Neem een handvol druiven mee, en je lokt gegarandeerd een paar bedreigde rotsleguanen op een van de eilanden van de Bahama’s. De dieren zijn dan wel verlekkerd op zoet fruit, gezond is het niet voor hen, waarschuwen onderzoekers.

KLIMAATTOP GLASGOW

Minstens 503 lobbyisten voor de fossiele sector hebben een aanvraag ingediend om deel te nemen aan de VN-klimaattop in Glasgow. Die gaat momenteel de tweede week in. 

NATUURRAMPEN

Stijgende temperaturen, terugtrekkende gletsjers, oceaanverzuring, tropische cyclonen ... Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden bedreigd door een optelsom van klimaatextremen, blijkt uit nieuw onderzoek van de Wereld Meteorologische Organisatie. Vooral kwetsbare bewoners van kleine eilandstaten worden nu al getroffen.

WAPENS

Het boek Gun Trafficking and Violence biedt essentiële lessen voor wie zich bezighoud met Latijns-Amerikaans overheidsbeleid, zegt Karina Garcia Reyes, verbonden aan het Departement van Latijns-Amerikaanse Studies aan de Universiteit van Bristol.

CORONACRISIS

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de loer. 

KLIMAAT

Extreem weer trof dit jaar elk continent, stelt een rangschikking door de ngo Christian Aid. De rampen troffen miljoenen mensen en veroorzaakten miljarden dollars aan economische schade.  

TROPISCHE STORMEN

Wereldwijd staan kustregio’s onder druk. Klimaatverandering doet stormen toenemen in sterkte en in aantal, en een stijgende zeespiegel maakt de kusten extra gevoelig voor overstroming en erosie. Nochtans bieden natuurlijke barrières zelf het belangrijkste antwoord op de bedreiging. 

ONTBOSSING

Belastingparadijzen spelen een belangrijke rol in activiteiten die schade toebrengen aan het milieu, constateren onderzoekers. Er blijkt een duidelijke link te zijn met ontbossing en illegale visserij.

KLIMAATVERANDERING

Kleine eilandstaten dreigen niet alleen hun kusten te verliezen aan de stijgende zee. Ook hun drinkwatervoorraden komen in gevaar.

 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo