Nieuwsagentschap

WMO: Wereld gaat binnenkort al voorbij 1,5 graad (maar voorlopig nog tijdelijk)

KLIMAAT
GEZONDHEID

Tabak, alcohol, ultrabewerkt voedsel en fossiele brandstoffen: die vier sectoren zijn samen goed voor 2,7 miljoen overlijdens per jaar in de bredere Europese regio, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat zijn zevenduizend overlijdens per dag.

DEMENTIE

Alzheimer en dementie worden nogal snel op een hoop gegooid of door elkaar gebruikt. Neurowetenschapper Nikki-Anne Wilson legt de belangrijke verschillen en overeenkomsten uit.

MICROBIOOM

Bacteriën worden steeds vaker ongevoelig voor medicijnen. Maar artificiële intelligentie blijkt een enorme troef in de zoektocht naar organismen die antibioticaresistentie te slim af zijn. Ze kunnen leiden naar nieuwe geneesmiddelen tegen gevaarlijke bacteriële infecties.

KLIMAATVERANDERING

De dooi van permafrost vormt dan toch geen ‘tipping point’ dat de klimaatopwarming onomkeerbaar kan versnellen, concluderen Duitse wetenschappers in Nature. Maar dat is niet per se goed nieuws: “Er is geen veilige marge waarbinnen de aarde kan opwarmen, zoals het idee van een tipping point suggereert”.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo