Nieuwsagentschap

Werkgelegenheidsplan zet Indiase platteland op z’n kop

INDIA
Alle nieuws

Meer nieuws

VN

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie weinig tot geen vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten die de wereld kende en nog steeds kent. “Sociale bewegingen mobiliseren miljoenen mensen, influencers vagen miljarden weg met één enkele post en een spijbelend meisje met een bord kan het wereldwijde debat veranderen.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders de komende dagen proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.

DUURZAAM TOERISME

De befaamde toeristentaks van Bhutan staat onder druk. Langs de ene kant wil het land overtoerisme vermijden om schade aan de natuur te voorkomen en de culturele eigenheid te behouden. Tegelijk vragen lokale bedrijven om meer toeristen binnen te laten om de ontwikkeling van het land vooruit te helpen.

RUIMTEVAART

Wetenschappers in India zijn verheugd over de historische maanlanding en de lancering van een sonde die de zon zal gaan bestuderen. Tegelijk plaatsen sommigen van hen vraagtekens bij de budgetten voor dergelijke projecten. Want heeft het land geen dringendere katten te geselen?

LANDBOUW

Regenwormen blijken een onderschatte rol te spelen in de mondiale voedselvoorziening. Ze dragen elk jaar bij aan de productie van 140 miljoen ton voedsel, stelt onderzoek in Nature.

ONGELIJKHEID

De voorwaarden van IMF-leningen werken armoede en ongelijkheid in de hand, stelt een omvangrijk rapport van Human Rights Watch. Strenge bezuinigingseisen en ondoordachte steunprogramma’s ondermijnen de sociaaleconomische rechten van miljoenen wereldwijd, klinkt het.

BEDREIGDE DIERSOORTEN

Neushoorns staan zwaar onder druk van natuurvernietiging en van stropers die de dieren doden voor hun hoorns. De komende tien jaar worden in heel Afrika echter tweeduizend gekweekte witte neushoorns uitgezet. Volgens ecoloog en neushoornkenner Jason Gilchrist is dat initiatief cruciaal voor het behoud van de diersoort, maar hij ziet ook enkele uitdagingen.

ELEKTRIFICATIE

De wereldwijde toegang tot elektriciteit is er dit jaar licht op vooruitgegaan. Dat zeggen de voorlopige cijfers van het Internationaal Energieagentschap voor 2023. In landen als Bangladesh en Cambodja kunnen steeds meer mensen ’s avonds het licht aansteken.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo