Niet-fossiele energie was vorig jaar goed voor meer dan 40 procent van de wereldwijde stroomproductie. Vooral zonne-energie breekt alle records: de productie uit zon is verdubbeld in amper drie jaar tijd.
Na jaren van dalingen stijgt zelfs in industrielanden de vraag naar energie. De wereld heeft vooral nood aan elektriciteit, en om die te produceren gebruiken we ook meer gas, steenkool en kernenergie.
Modetijdschriften en andere lifestylemedia besteden veel vaker dan vroeger aandacht aan politiek, stelt nieuw onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. De trend is wereldwijd zichtbaar in wat ooit 'het lichtere, apolitieke genre' was. “De grenzen tussen politiek en entertainment vervagen.”
Het aantal tijgers in India is in de voorbije twintig jaar met ruim 30 procent toegenomen, ondanks een groeiende bevolking en toenemende druk op hun leefgebied. Daar kan Europa lessen uit trekken in zijn omgang met de wolf.
Conservatieve kiezers in de VS hebben niet alleen een groter wantrouwen tegenover klimatologen en epidemiologen, maar tegenover alle wetenschappers. Dat blijkt uit onderzoek in Nature.
De economische impact van de opwarming van de aarde kan veel erger uitdraaien dan eerder werd gedacht. Volgens onderzoek van Australische wetenschappers is een welvaartsvermindering van 40 procent niet denkbeeldig.
Meer dan honderd leden van de koepelorganisatie voor duurzame afvalverwerking hebben een brief aan de VN geschreven. Ze roepen op om afvalverbranding voor de opwekking van energie niet langer als duurzame oplossing te promoten.
De tarieven van Amerikaans president Donald Trump zullen iedereen schaden, zegt Lisa Toohey, hoogleraar Rechten aan de universiteit van New South Wales in Sydney. “Niet alleen Cambodjaanse fabrieken zullen dit voelen, ook elke online shopper is vandaag in een nieuwe wereld wakker geworden.”