India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
De wereldwijde waterkringloop raakt steeds meer uit balans – met enorme gevolgen voor de wereldeconomie en de voedselproductie. “We moeten water opnieuw waarderen”, zeggen experts van de Global Commission on the Economics of Water (GCEW).
De CO2-voetafdruk van de rijkste mensen in de samenleving wordt sterk onderschat door alle lagen van de samenleving. Tegelijk wordt de klimaatafdruk van de armste mensen overschat.
Meer dan 70 procent van de inwoners uit de G20-landen is voorstander om milieuschade strafbaar te maken. Bedrijven of regeringen die de natuur of het klimaat beschadigen zouden zo voor de rechter gebracht kunnen worden.
Ratten hebben een bijzonder goed ontwikkeld reukorgaan en zijn daarom een onverwachte bondgenoot in de strijd tegen de illegale handel in producten zoals olifantenivoor of zwarthout.
“Ik denk niet dat iedereen in deze sector per definitie wil uitbuiten, dat is flauwekul, maar het is het systeem dat ervoor zorgt dat er rare dingen gebeuren”. De Nederlandse manager van Pactics in Cambodja bokst al twintig jaar tegen het dictaat van de grote merken en wil met het eigen bedrijf beter doen dan de gemiddelde 'sweatshop'.
Superrijken in Europa nemen 140 keer per jaar het vliegtuig en hun luxejachten stoten jaarlijks evenveel CO2 uit als een gewone Europeaan in 585 jaar tijd. Dat zegt Oxfam in een nieuw rapport.
Japanse ingenieurs hebben met artificiële intelligentie (AI) een model ontwikkeld om de stabiliteit van de ondergrond beter te voorspellen. Nu steden wereldwijd groter worden is het volgens hen een nuttige tool die kan voorkomen dat er gebouwd wordt op plekken die gevoelig zijn voor aardbevingen en zelfs kunnen veranderen in zinkgaten.