Na vijf jaar van stijgende ontwikkelingshulp is er in 2024 een daling in de internationale solidariteit vastgesteld. Koepelorganisatie 11.11.11 noemt de nieuwste cijfers van de OESO alarmerend.
Zeven van de meest voorkomende Europese boomsoorten hebben hun genetische diversiteit in het verleden kunnen beschermen tegen grote milieucrises. Dat is hoopgevend nieuws in het licht van de klimaatverandering, zeggen Zweedse en Finse experten.
Meer dan 70 procent van de inwoners uit de G20-landen is voorstander om milieuschade strafbaar te maken. Bedrijven of regeringen die de natuur of het klimaat beschadigen zouden zo voor de rechter gebracht kunnen worden.
Het Zweedse Uppsala is de Europese stad met de schoonste lucht. Luik volgt als eerste Belgische stad in de rangschikking op een verre 43ste plaats.
Windmolenparken op zee veranderen het voedselweb onder water, blijkt uit onderzoek voor de Belgische Kust. Vooral de komst van dieren die deeltjes uit het water filteren, zoals mosselen en anemonen, heeft een invloed.
Chronische ademhalingsaandoeningen, zoals astma of COPD worden vaak niet gediagnosticeerd, waardoor hun impact op onze gezondheidssystemen zwaar onderschat wordt. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie in een nieuw rapport.
Eén op de vijf teken die in Vlaamse tuinen wordt gevonden, kan de ziekte van Lyme veroorzaken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen. “Checken op teken na het spelen in de tuin is een goed idee”
De oceanen verzuren een pak sneller dan verwacht. Een belangrijk kantelpunt waar wetenschappers al jaren voor waarschuwen, blijkt vijf jaar geleden al bereikt.