Vorig jaar braken de temperaturen op aarde alle records, maar ook de opwarming van de oceaan, zelfs de diepere waterlagen, warmen jaar na jaar op. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.
Sinds de snelle toename van klimaatprotesten in 2018 is een opvallende reactie ontstaan, schrijven wetenschappers Oscar Berglund en Tie Franco Brotto. Overheden proberen steeds vaker via de wet de protesten te beperken en te criminaliseren, en dat overal ter wereld.
De tien duurste klimaatrampen dit jaar hebben samen meer dan 230 miljard dollar aan schade veroorzaakt. En dat zijn enkel de verzekerde verliezen: de werkelijke tol aan schade en mensenlevens ligt nog veel hoger.
Het socialemediaplatform X, eigendom van Elon Musk, mag niet langer de persoonlijke gegevens van zijn kindgebruikers in Brazilië gebruiken om zijn chatbot te trainen. Alle regeringen moeten kunstmatige intelligentie reguleren om de privacy van kinderen te beschermen, vindt Human Rights Watch.
Organisaties als 11.11.11, Chirojeugd Vlaanderen en Oxfam verlaten X, het voormalige Twitter. Ze volgen daarmee het voorbeeld van verschillende media en politici.
Politici vervangen door AI, zou ons dat sneller aan een regering kunnen helpen of op wereldschaal oplossingen voorschotelen waar leiders tekort schieten? Filosoof Ted Lechterman ziet kansen, maar ook valkuilen. “De mogelijkheden van AI dwingen ons om op zijn minst na te denken over de waarde van menselijke deelname aan politiek.”
Het escalerende geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo heeft in de voorbije twee weken al honderdduizend mensen op de vlucht gejaagd - van wie meer dan de helft kinderen. Hulporganisaties spreken van de ergste situatie in decennia.
Tegen 2030 zullen een vijfde van de huidige banen verdwijnen, meldt het World Economic Forum vandaag in een nieuw rapport. Er komen ook miljoenen nieuwe banen bij, maar daarvoor moeten bijna 6 op de 10 mensen worden omgeschoold.