Nieuwsagentschap

Smeltseizoen in Groenland begint maand te vroeg

KLIMAATVERANDERING
Alle nieuws

Meer nieuws

DIEREN

Muskusossen in Groenland gaan zelf op zoek naar de meest optimale omstandigheden om aan gezinsuitbreiding te doen. Ze trekken naar gebieden met meer mineralen in de ondergrond, om hun kansen op een groter nageslacht te vergroten.

GEZONDHEID

Dodelijke organismen die ‘ontwaken’ uit het ijs en dood en vernieling zaaien onder mensen: in science fiction liggen dergelijke verhalen voor het rapen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt het risico reëel, en we zijn er best op voorbereid, schrijven wetenschappers Corey Bradshaw en Giovanni Strona.

KLIMAATVERANDERING

De jaren van 2001 tot 2011 waren de tien warmste sinds duizend jaar, stellen wetenschappers van het Alfred Wegener Instituut in Nature. Zelfs in het koudste deel van Groenland is daardoor de dooi ingezet.

GEZONDHEID

Naarmate de gletsjers wereldwijd smelten, zal zo’n 100.000 ton aan microben vrijkomen, blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers pleiten voor oplettendheid, want er kunnen ook schadelijke varianten bij zijn. 

BIODIVERSITEIT

Werkt natuurbehoud? Grootschalig onderzoek in Science suggereert van wel. Een wereldwijde analyse van honderden bestaande onderzoeksresultaten toont aan dat natuurbehoud de soortenrijkdom bevordert of op z’n minst de achteruitgang ervan vertraagt.

HANDEL IN MINERALEN

De wereldwijde nood aan schone energie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan mineralen die nodig zijn voor het maken van zonnepanelen en batterijen.

OOST-AFRIKA

Oost-Afrika zal steeds vaker het toneel worden van weerextremen die gelijktijdig plaatsvinden. Tropische cyclonen zullen dus samenvallen met hittegolven of droogtes zullen in dezelfde periode plaatsvinden als overstromingen. "Die combinaties kunnen tegen het einde van de eeuw tot meer dan negen keer vaker voorkomen”, zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

DIERENWERELD

Bonobo’s staan bekend als “de hippies onder de apen”: ze helpen ook apen die niet tot hun troep behoren, hebben seks voor het plezier en zouden vreedzamer zijn dan hun oorlogszuchtige verwant, de chimpansee. Nieuw onderzoek wijst nu uit dat deze bedreigde mensaap een pak agressiever is dan eerder gedacht.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo