Nieuwsagentschap

213

GENDER

De wereldwijde genderkloof op de werkvloer is veel groter dan tot nog toe werd aangenomen, stelt een nieuw rapport van de Wereldbank. Als ook verschillen rond geweld en kinderopvang worden meegerekend, genieten vrouwen nog amper twee derde van de rechten van mannen. Geen enkel land biedt echt gelijke kansen – zelfs de rijkste economieën niet.

AFRIKA

De militaire heersers in Mali, Burkina Faso en Niger hebben formeel aangekondigd dat de drie landen zich terugtrekken uit Ecowas, de belangrijkste politieke unie in West-Afrika. Politicoloog Olayinka Ajala schetst de gevolgen.

LUCHTVERVUILING

G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stelt gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.

FAST FASHION

Als je kleren gaat shoppen, stellen steeds meer kledingmerken voor om je oude spullen terug af te nemen. Ze geven je er zelfs korting voor als je iets binnenbrengt. Maar die kleren komen vaak niet goed terecht, zegt de Nederlandse ngo Changing Markets Foundation.

WATERCONFLICTEN

Een land kan niet zonder watervoorraden. Maar wat als een land dammen bouwt om aan de eigen behoefte te voldoen, en de buurlanden daarvoor de prijs betalen in de vorm van droogte, sociale onrust en conflicten? Milieuwetenschapper Sophie De Bruin schetst een toekomstbeeld van een wereld waarin steeds meer conflicten zullen ontstaan om water.

KUSTEROSIE

De klimaatverandering bedreigt alle kustgebieden ter wereld, ook de West-Afrikaanse. Volgens onderzoekers van het Franse Institut de Recherche pour le Développement (IRD) zijn er drie scenario’s. Slechts één garandeert een goede afloop.

INTERNET

Vorig jaar hebben net geen dertig landen samen minstens 155 keer de toegang tot het internet afgesloten of beperkt. Het belette miljoenen mensen om te werken, te studeren of te communiceren.

KLIMAATVERANDERING

In Afrika neemt de klimaatverandering steeds dreigender vormen aan, stelt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een nieuw rapport. Het wordt warmer, de zeespiegel stijgt, neerslagpatronen veranderen en extreme weersomstandigheden nemen toe.

VERGRIJZING AFRIKA

Uit een bevraging in achttien Afrikaanse landen blijkt dat bijna driekwart van de respondenten vindt dat de ouderen in hun land aan hun lot werden overgelaten in de aanpak van de covid-19-pandemie. Dat zegt de Stakeholder Group on Aging (SGA) Africa, die het onderzoek heeft uitgevoerd.

CORONACRISIS

Cubaanse artsen hebben de afgelopen decennia heel wat ervaring opgedaan met rampen en infectieziekten. Daardoor staan ze nu heel wat landen bij in hun strijd tegen covid-19, een belangrijke bron van deviezen voor Cuba.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo