Nieuwsagentschap

121

NATUURRAMPEN

Stijgende temperaturen, terugtrekkende gletsjers, oceaanverzuring, tropische cyclonen ... Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden bedreigd door een optelsom van klimaatextremen, blijkt uit nieuw onderzoek van de Wereld Meteorologische Organisatie. Vooral kwetsbare bewoners van kleine eilandstaten worden nu al getroffen.

BIODIVERSITEIT

Saint Kitts en Nevis telt tegenwoordig meer apen dan mensen. Voor toeristen een attractie, maar voor de boeren stilaan een nachtmerrie.

CORONACRISIS

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de loer. 

VISSERIJ

Vier Caraïbische eilanden hebben de voornaamste oorzaken van kwikvervuiling in hun regio in kaart gebracht. Sommige eilanden nemen drastische maatregelen in het kader van het Minamataverdrag.

TROPISCHE STORM

Een "razende, gevaarlijke kolk van ongeorganiseerde hete lucht" ontwikkelt zich tot Tropische Storm in de Caraïben. Dat die de naam "Don" kreeg, zoals de Amerikaanse president, berust volledig op toeval.

KLIMAAT

De opmerkelijke rijkdom aan plant- en diersoorten in het Caraïbische gebied, die al onder druk staat door landgebruik, vervuiling en invasieve soorten, krijgt nu ook te kampen met de gevolgen van de klimaatverandering.

 

SYRIË

De enige, zwaar beschadigde bevoorradingsweg naar het oosten van Aleppo, dat nog in handen van de rebellen is, ligt onder vijandelijk vuur van het Syrische regime. Zo wordt het nog moeilijker om de basisnoden in de stad te lenigen.

ONTWIKKELING/LIBIË

De Caraïben liggen meer dan 9500 kilometer van Libië verwijderd, maar de leiders van enkele Caraïbische eilandstaten liggen wel wakker van de toestand in het Noord-Afrikaanse land. Wat zal er gebeuren met de Libische investeringsprojecten in hun gebied, vragen ze zich af.

MIDDEN-OOSTEN

De wereld kijkt geboeid toe hoe de politieke onrust als een schokgolf door de Arabische wereld gaat. Mensen komen op straat omdat ze hun buik vol hebben van onrecht, lage inkomens en politiegeweld. Maar achter gesloten deuren gaat het lijden van drie miljoen huisbedienden onverminderd voort.

SENEGAL

Zondag (6 februari) begint in de Senegalese hoofdstad Dakar het Wereld Sociaal Forum (WSF). Er worden tot vijftigduizend deelnemers verwacht op de hoogmis voor andersglobalisten, die de aandacht wil vestigen op de sociale strijd overal ter wereld.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo