Goed nieuws voor de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn: sinds zaterdag is de populatie een kalfje rijker. Maar de geboorte belicht ook één van de de zwakke punten van het fokprogramma in gevangenschap: de kersverse vader en moeder zijn verwant.
Elf Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gaan samen zes soorten rivierdolfijnen voor uitsterven behoeden. Dat zijn ze overeengekomen in een “historische verklaring”.
Hulporganisaties waarschuwen voor uitbraken van dengue in de nasleep van de vele overstromingen in heel Azië. Die creëren de perfecte broedplaatsen voor de mug die de ziekte overbrengt.
Wetenschappers hebben plastic afval aangetroffen in de mest van de bedreigde Indische neushoorns in het Chitwan National Park in Nepal, wat schadelijk kan zijn voor hun gezondheid en de overleving van hun soort. Het afval is afkomstig van de rivieren in het park die tijdens het regenseizoen overstromen en van bezoekers die het park vervuilen.
Buitenlandse onderzoekers en bedrijven nemen zonder toestemming genetisch materiaal van inheemse volkeren en planten uit Ecuador mee. Maar de tegenstand groeit, en de Ecuadoraanse overheid kant zich tegen de praktijk.
In Latijns-Amerika zijn al meer dan 11,7 miljoen gevallen van dengue gerapporteerd - een nieuwe record.
Een streepje goed nieuws voor het milieu: de kwikuitstoot door menselijke activiteiten is afgenomen in de afgelopen twee decennia. Dat blijkt uit cijfers van het Massachusetts Institute of Technology.
Onderzoekers hebben het eerste bedradingsschema gemaakt van alle 140.000 neuronen en de 50 miljoen verbindingen in een vliegenbrein. “Hopelijk helpt dit ons om te begrijpen wat er misgaat in onze hersenen, bijvoorbeeld bij psychische aandoeningen.”