Nieuwsagentschap

Meer veroordeelden buiten dan in de cel

IJSLAND
Alle nieuws

Meer nieuws

FIJNSTOF

Wereldwijd halen amper zeven landen de internationale normen voor vervuiling met fijnstof. Op veel plaatsen neemt de vervuiling zelfs nog toe, naarmate de economie aantrekt.

KINDEREN

In veertig van de rijkste landen ter wereld leeft één op de vijf kinderen in armoede. Landen als Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zagen de kinderarmoede in de afgelopen tien jaar sterk toenemen. Dat zegt Unicef in een nieuw rapport.

AI

Er is geen ontsnappen aan: kunstmatige intelligentie – of AI van het Engelse Artificial Intelligence – verandert de wereld. Het feit dat dit op de korte tot middellange termijn een invloed op personeelsbestanden en tewerkstelling zal hebben, wordt steeds duidelijker, zegt Niusha Shafiabady, hoogleraar Computerintelligentie.

WALVISJACHT

De commerciële walvisvangst in IJsland zal worden hervat na een verbod van twee maanden. De regering heeft de walvisjacht in juni tijdelijk verboden vanwege zorgen over het dierenwelzijn, maar laat de praktijk nu toch weer doorgaan. Dat lokt veel kritiek uit van milieuactivisten en voorstanders van dierenrechten.

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

SOEDAN

De aanhoudende chaos in Soedan maakt het land aanlokkelijk voor een terugkeer van Al Qaeda. De burgeroorlog in het land krijgt weinig aandacht, maar het Westen let maar beter op om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen, zegt expert Terrorismebestrijding Sara Harmouch.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

EU

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds. Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo