Nieuwsagentschap

110

FIJNSTOF

Wereldwijd halen amper zeven landen de internationale normen voor vervuiling met fijnstof. Op veel plaatsen neemt de vervuiling zelfs nog toe, naarmate de economie aantrekt.

KINDEREN

In veertig van de rijkste landen ter wereld leeft één op de vijf kinderen in armoede. Landen als Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zagen de kinderarmoede in de afgelopen tien jaar sterk toenemen. Dat zegt Unicef in een nieuw rapport.

AI

Er is geen ontsnappen aan: kunstmatige intelligentie – of AI van het Engelse Artificial Intelligence – verandert de wereld. Het feit dat dit op de korte tot middellange termijn een invloed op personeelsbestanden en tewerkstelling zal hebben, wordt steeds duidelijker, zegt Niusha Shafiabady, hoogleraar Computerintelligentie.

WALVISJACHT

De commerciële walvisvangst in IJsland zal worden hervat na een verbod van twee maanden. De regering heeft de walvisjacht in juni tijdelijk verboden vanwege zorgen over het dierenwelzijn, maar laat de praktijk nu toch weer doorgaan. Dat lokt veel kritiek uit van milieuactivisten en voorstanders van dierenrechten.

CONFLICTEN

Het gemiddelde vredesniveau in de wereld is voor het negende jaar op rij verslechterd, blijkt uit Global Peace Index van het Institute for Economics & Peace. Het aantal doden als gevolg van conflicten steeg vorig jaar met 96 procent tegenover 2021, tot 238.000.

ECONOMIE

Investeren in technologieën om CO2 uit de atmosfeer te verwijderen kan commercieel erg interessant blijken, stelt een rapport van ratingbureau BeZero Carbon. De interesse van beleggers en bedrijven neemt snel toe.

VREDE

De wereld is weer 0,3 procent minder vreedzaam geworden, blijkt uit de jaarlijkse Global Peace Index. Het is al de elfde verslechtering in veertien jaar. 

GEZONDHEID

De Europese taks op alcohol verdubbelen, kan ertoe leiden dat vijfduizend minder mensen kanker krijgen door het nuttigen van alcohol. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Rusland kunnen op deze manier de meeste mensenlevens redden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport.

KORTERE WERKWEEK

Uit IJsland zijn de resultaten binnengekomen van een grootschalig experiment met een vierdaagse werkweek. De onderzoekers spreken van een “overweldigend succes”: bij de 2500 werknemers die vier jaar lang minder uren moesten kloppen ging het mentale welzijn en de productiviteit er aanzienlijk op vooruit.

MOBILITEIT

De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s in de EU is in 2020 met 12 procent gedaald. Dat blijkt uit officiële cijfers van het Europese Milieuagentschap (EEA).

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo