Het is steeds duidelijker dat vlees en zuivel vervangen essentieel is om te vermijden dat de klimaatverandering ontspoort. Maar waardoor moeten we ze dan vervangen? Peulvruchten zijn de allround-kampioen, schrijft Marco Springmann, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford, die de alternatieven onderzocht. Ze presteren goed op voedingswaarde, gezondheid, milieu én kostprijs.
Aan de Universiteit van Berkeley is een methode ontwikkeld om vergeten olieboorputten op te sporen, die vaak een gevaar vormen voor het milieu en het klimaat. Artificiële intelligentie spit duizenden oude kaarten door op zoek naar tekenen van die bronnen, zodat ze correct gedicht kunnen worden.
Onderzoekers hebben een nieuwe elektrode ontworpen die het makkelijker maakt om op grote schaal CO2 om te zetten in ethyleen, een basisbestanddeel van plastic.
Groen in de stad beschermt overdag minder tegen het hitte-eilandeffect dan eerder gedacht, blijkt uit een nieuwe studie. 's Nachts doet groen de hitte wél dalen.
Goed nieuws voor wie een elektrische auto bezit: de batterij kan tot 40 procent langer meegaan dan de verwachte levensduur, zegt de Universiteit van Stanford. Doorsnee gebruik is veel zachter voor de batterij dan de labotests die de levensduur inschatten.
Bomen kunnen steden aanzienlijk verkoelen, maar nieuw onderzoek stelt nu dat boomkruinen ook warmte kunnen vasthouden, om die 's nachts weer af te geven. De onderzoekers willen hiermee geen verwarring zaaien, wel stadsplanners helpen bij het kiezen van de meeste geschikte bomen om hittestress zo optimaal als mogelijk tegen te gaan.
De uitstoot van het toerisme groeit dubbel zo snel als die van de rest van de wereldeconomie. Toerisme is nu al goed voor 9 procent van de totale uitstoot, blijkt uit onderzoek in Nature.
IJsland heeft de walvisjacht opnieuw geopend. Tot 2029 mogen er vierhonderd vinvissen per jaar worden afgeslacht.