Nieuwsagentschap

Hoe de Irakoorlog Bosnië hielp stabiliseren

BALKAN
Alle nieuws

Meer nieuws

LUCHTVERVUILING

Steenkoolcentrales in de Balkan houden zich niet aan de wettelijke limieten voor luchtvervuiling en hebben zo op drie jaar tijd 12.000 overlijdens veroorzaakt, waarvan minstens de helft in de EU. “In 2020 was de uitstoot van schadelijk zwaveldioxide van 18 kolencentrales in de regio tweeënhalf keer zo hoog als alle 221 kolencentrales in de EU samen”, stelt een nieuw rapport.

GEWELD TEGEN VROUWEN

3 mei is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Maar in het hedendaagse journalistieke werkveld lopen vrouwelijke verslaggevers dubbel risico: ze worden steeds vaker het doelwit omdat ze journalist én vrouw zijn - vooral in repressieve regimes en misogyne samenlevingen.

CORONACRISIS

De Wereldgezondheidsorganisatie lanceert vandaag de Health System Response Monitor, een nieuwe tool over de Covid-19-responsmaatregelen in de verschillende Europese landen.

BOSNIË-HERZEGOVINA

De vrede in Bosnië-Herzegovina staat onder druk door toenemende verdeeldheid, zegt de VN-vertegenwoordiger voor Bosnië-Herzegovina Valentin Inzko. Hij spreekt van “opruiende retoriek” en een “algemene trend” om wapens in te slaan in het Balkanland.

GEZONDHEID

Terwijl de oorlog de bevolking blijft teisteren, is nu ook een variant van het poliovirus is aangetroffen in stalen van rioolwater in Gaza. Michael Toole, professor Internationale Geneeskunde aan het Burnet Institute in Australië schetst het belang van die ontdekking.

SOEDAN

Een nieuw rapport van Artsen Zonder Grenzen beschrijft de “catastrofale tol” van de oorlog in Soedan. Hele gemeenschappen lijden onder willekeurig geweld, moorden, martelingen en seksueel geweld, en ook de gezondheidszorg in het land kampt met voortdurende aanvallen.

 

OEKRAÏNE

De Russische invasie van Oekraïne en de vlucht van miljoenen inwoners zullen op lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de bevolkingsstructuur van het land. Oostenrijks onderzoek voorspelt een bevolkingskrimp van 21 tot 31 procent tegen 2052.

LITOUWEN

Handicap Internationale slaat alarm over het Litouwse voornemen om zich terug te trekken uit het Internationaal Verdrag inzake Clustermunitie. Een gevaarlijk precedent dat andere landen op ideeën kan brengen, vreest Handicap International.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo