Nieuwsagentschap

“Chinese pijpleiding in Birma ramp voor mensenrechten"

BIRMA/CHINA
Alle nieuws

Meer nieuws

MYANMAR

Na drie jaar burgeroorlog zijn in Myanmar nu al meer dan drie miljoen burgers op de vlucht voor het geweld binnen de eigen landsgrenzen. Het geweld neemt snel toe, want dat cijfer is met 50 procent gestegen in de voorbije zes maand.

MYANMAR

Drie jaar na de afzetting van de democratisch verkozen regering in Myanmar door de militaire junta, is het land ontredderd door een brutale burgeroorlog. De voorbije maanden lijkt er verandering te komen in de patstelling tussen het leger en de oppositie. Myanmar-kenners Adam Simpson en Nicholas Farrelly maken een stand van zaken op en blikken vooruit.

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

VOEDSELCRISIS

Het straatarme Malawi wordt al maandenlang geteisterd door droogtes en overstromingen die gelinkt zijn aan het klimaatfenomeen El Niño. Naar schatting negen miljoen mensen hebben door mislukte oogsten te maken met honger en ontbering.

ARGENTINIË

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn drie lesbische vrouwen overleden nadat een man een molotovcocktail gooide. Mensenrechtenorganisaties leggen de link met het politieke klimaat onder de nieuwe president Milei.

MENSENRECHTEN

Studenten uit China of Hongkong die in het Westen studeren worden geïntimideerd door de Chinese overheid om zich niet in te laten met “gevoelige of politieke kwesties”. Dat zegt Amnesty International in een rapport.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo