Japanse ingenieurs hebben met artificiële intelligentie (AI) een model ontwikkeld om de stabiliteit van de ondergrond beter te voorspellen. Nu steden wereldwijd groter worden is het volgens hen een nuttige tool die kan voorkomen dat er gebouwd wordt op plekken die gevoelig zijn voor aardbevingen en zelfs kunnen veranderen in zinkgaten.
Air New Zealand heeft de doelstelling om zijn uitstoot tussen 2019 en 2030 met bijna een derde te verminderen, laten vallen. Kunnen luchtvaartmaatschappijen wel zulke doelen halen zonder koolstofcompensatie?
Denemarken voert als eerste land een belasting in op de uitstoot van de landbouw. Daarover heeft de Deense regering een breed compromis bereikt met de boeren, vakbonden en natuurorganisaties.
Te veel geloof hechten in vooruitgangstechnologie om CO2 te verwijderen of te reduceren, verlengt alleen maar het gebruik van fossiele brandstoffen, zegt een analyse van onderzoeksgroep Climate Action Tracker. “Het brengt de 1,5 graad Celsius-limiet in gevaar en dicht de kloof tussen de verhoopte en de reële klimaatneutraliteit niet.”
Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.
De gevolgen van de klimaatverandering doen steeds meer mensen kiezen voor een kleiner gezin, blijkt uit Brits onderzoek. Maar daarvoor blijken meerdere redenen te zijn.
Nieuw-Zeeland is het eerste land ter wereld dat dunne plastic zakjes helemaal verbiedt. Ook voor groenten en fruit zullen op het eiland voortaan herbruikbare alternatieven moeten worden gebruikt.
Vorig jaar daalde het aantal haaienbeten wereldwijd tot 57 - samen met coronajaar 2020 het laagste aantal in tien jaar tijd. Onderzoekers vrezen dat de teloorgang van de haaiensoorten en rol speelt.
Nieuw-Zeeland stelt als eerste land ter wereld een klimaatbelasting voor op de uitstoot van koeien en schapen. Het voorstel krijgt meteen felle tegenkanting van de landbouwsector.
De wereld is weer 0,3 procent minder vreedzaam geworden, blijkt uit de jaarlijkse Global Peace Index. Het is al de elfde verslechtering in veertien jaar.