Nieuw-Zeeland stelt als eerste land ter wereld een klimaatbelasting voor op de uitstoot van koeien en schapen. Het voorstel krijgt meteen felle tegenkanting van de landbouwsector.
De wereld is weer 0,3 procent minder vreedzaam geworden, blijkt uit de jaarlijkse Global Peace Index. Het is al de elfde verslechtering in veertien jaar.
Wetenschappers hebben vorig jaar maar liefst 2241 nieuwe zeedieren en -planten ontdekt, waaronder zelfs een dolfijnsoort. Sommige soorten kennen opmerkelijke namen, zoals de twittermijt en quarantainegarnaal.
Het parlement van Nieuw-Zeeland heeft een wet gestemd die conversietherapie strafbaar maakt. Daarmee worden pogingen bedoeld om iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit dwangmatig te veranderen met soms agressieve methodes.
Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is na de onderzeese vulkaanuitbarsting van afgelopen zaterdag nabij Tonga, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Alle telefoon- en internetlijnen zijn uitgevallen. Dit laat zien hoe kwetsbaar de wereldwijde telecommunicatiesystemen zijn, zegt hoogleraar Dale Dominey-Howes, verbonden aan de universiteit van Sydney.
De wereldwijde schade door natuurrampen is voor het derde jaar op rij gestegen, tot 250 miljard euro. Volgens Munich Re, een van de grootste verzekeringsbedrijven ter wereld, is dat een duidelijk teken dat de klimaatverandering zich steeds meer laat voelen.
Volgens het internationale recht komen door klimaatverandering ontheemde mensen momenteel niet in aanmerking voor bescherming. Dat moet dringend veranderen, zeggen experts.
Nieuw-Zeeland wil rokers van hun verslaving afhelpen door meer rookvrije ruimtes te creëren in voetgangerszones en andere plaatsen in de openlucht. Zo hoopt het land de doelstelling te bereiken om tegen 2025 nog maximaal 5 procent van de inwoners aan de sigaret te hebben.
De regering van Nieuw-Zeeland heeft een wet doorgevoerd die banken, investeerders en verzekeraars verplicht om transparant te zijn over de klimaatimpact van hun beleggingen en producten, een wereldprimeur.
Inheemse insecten in Nieuw-Zeeland blijken zich razendsnel aan te passen aan de ontbossing in hun land: omdat de beschutting van bomen wegvalt en ze hierdoor meer blootgesteld staan aan wind, blijken ze geen vleugels meer te ontwikkelen. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Otago.