Nieuwsagentschap

170

KLIMAATMIGRATIE

Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.

KLIMAAT

De gevolgen van de klimaatverandering doen steeds meer mensen kiezen voor een kleiner gezin, blijkt uit Brits onderzoek. Maar daarvoor blijken meerdere redenen te zijn.

PLASTIC

Nieuw-Zeeland is het eerste land ter wereld dat dunne plastic zakjes helemaal verbiedt. Ook voor groenten en fruit zullen op het eiland voortaan herbruikbare alternatieven moeten worden gebruikt.

HAAIEN

Vorig jaar daalde het aantal haaienbeten wereldwijd tot 57 - samen met coronajaar 2020 het laagste aantal in tien jaar tijd. Onderzoekers vrezen dat de teloorgang van de haaiensoorten en rol speelt.
 

LANDBOUW

Nieuw-Zeeland stelt als eerste land ter wereld een klimaatbelasting voor op de uitstoot van koeien en schapen. Het voorstel krijgt meteen felle tegenkanting van de landbouwsector. 

VREDE

De wereld is weer 0,3 procent minder vreedzaam geworden, blijkt uit de jaarlijkse Global Peace Index. Het is al de elfde verslechtering in veertien jaar. 

OCEANEN

Wetenschappers hebben vorig jaar maar liefst 2241 nieuwe zeedieren en -planten ontdekt, waaronder zelfs een dolfijnsoort. Sommige soorten kennen opmerkelijke namen, zoals de twittermijt en quarantainegarnaal.

LGBTQ+

Het parlement van Nieuw-Zeeland heeft een wet gestemd die conversietherapie strafbaar maakt. Daarmee worden pogingen bedoeld om iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit dwangmatig te veranderen met soms agressieve methodes.

VULKANEN

Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is na de onderzeese vulkaanuitbarsting van afgelopen zaterdag nabij Tonga, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Alle telefoon- en internetlijnen zijn uitgevallen. Dit laat zien hoe kwetsbaar de wereldwijde telecommunicatiesystemen zijn, zegt hoogleraar Dale Dominey-Howes, verbonden aan de universiteit van Sydney. 

KLIMAAT

De wereldwijde schade door natuurrampen is voor het derde jaar op rij gestegen, tot 250 miljard euro. Volgens Munich Re, een van de grootste verzekeringsbedrijven ter wereld, is dat een duidelijk teken dat de klimaatverandering zich steeds meer laat voelen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo