Nieuwsagentschap

140

TUBERCULOSE

Moldavië, aan de rand van Europa, is heel hard bezig tbc te bestrijden. Het land wil in 2030, tegelijkertijd met toetreding tot de EU, tuberculosevrij zijn. Maar dat is een flinke uitdaging. “We redden het alleen als we regionaal met elkaar samenwerken.”

LUCHTVERVUILING

G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stelt gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.

OEKRAÏNE

Uit een bevraging van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) blijkt dat zeven op de tien Oekraïense vluchtelingen in Polen, Roemenië en Moldavië niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien en in de armoede dreigen te vervallen.

OORLOG OEKRAÏNE

Onderwijsorganisatie Education Cannot Wait zal in Moldavië de uitbouw van onderwijs voor vluchtelingenkinderen uit Oekraïne mee ondersteunen. Moldavië, een buurland van Oekraïne, vangt momenteel naar schatting 50.000 Oekraïense kinderen op. Slechts 1800 van hen gaan voorlopig al terug naar school.

MENSENRECHTEN

De overgrote meerderheid van de vluchtelingen uit Oekraïne zijn vrouwen en kinderen. Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd dat deze kwetsbare groep te maken krijgt met mensenhandel en seksueel geweld. Ze sporen de opvangende landen aan tot een betere bescherming.

OEKRAÏNE

De Internationale Organisatie voor Migratie slaat de handen ineen met het digitaal verhuurplatform Airbnb. Bedoeling is om vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk gratis onderdak te bieden in de vijf belangrijkste opvanglanden.

DEMOCRATISERING

Studenten uit voormalige Sovjetlanden versnellen de democratisering in hun thuisland als ze in het buitenland hebben gestudeerd. Dat buitenland is met name Europa en de VS en gaat veel minder op voor Rusland, zegt professor vergelijkende onderwijsstudies Maia Chankseliani van Oxford University.

GENDER

De veranderende arbeidsmarkt heeft nood aan STEM-profielen, ook vrouwen. “In filmkaskrakers worden briljante wetenschappers maar in 12 procent van de gevallen vertolkt door een vrouw”, zegt Phumzile Mlambo-Ngcuka, directeur van VN Vrouwen. “De stereotypen moeten neergehaald worden”, zegt ze in de aanloop naar de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in Wetenschappen, op 11 februari.

MOLDAVIE

Met de definitieve onafhankelijkheid van Kosovo in het vooruitzicht, kan de EU zich stilaan bewijzen in een ander heikel conflict: dat tussen Moldavië en de regio Transnistrië. De roep naar onafhankelijkheid wordt bij de politici in Transnistrië steeds luider, terwijl Moldavië de regio alleen autonomie wil geven.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo