Nieuwsagentschap

Transnistrië zet zich in slipstream van Kosovo

MOLDAVIE
Alle nieuws

Meer nieuws

TUBERCULOSE

Moldavië, aan de rand van Europa, is heel hard bezig tbc te bestrijden. Het land wil in 2030, tegelijkertijd met toetreding tot de EU, tuberculosevrij zijn. Maar dat is een flinke uitdaging. “We redden het alleen als we regionaal met elkaar samenwerken.”

LUCHTVERVUILING

G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stelt gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.

OEKRAÏNE

Uit een bevraging van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) blijkt dat zeven op de tien Oekraïense vluchtelingen in Polen, Roemenië en Moldavië niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien en in de armoede dreigen te vervallen.

OORLOG OEKRAÏNE

Onderwijsorganisatie Education Cannot Wait zal in Moldavië de uitbouw van onderwijs voor vluchtelingenkinderen uit Oekraïne mee ondersteunen. Moldavië, een buurland van Oekraïne, vangt momenteel naar schatting 50.000 Oekraïense kinderen op. Slechts 1800 van hen gaan voorlopig al terug naar school.

SCHULDENCRISIS

De Verenigde Naties roepen op tot dringende hervorming van het wereldwijde financiële systeem. Vooral een schuldverlichting voor de armste landen dringt zich op om een catastrofe te vermijden.

MIDDEN-OOSTEN

De decennialange schaduwoorlog tussen Iran en Israël escaleert, met het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië en een directe aanval op Israëlisch grondgebied als Iraanse reactie. Veiligheidsexpert Javed Ali van de Universiteit van Michigan, schat het risico op een open oorlog tussen beide landen in.

EU

Milieuorganisaties vrezen dat de aandacht voor de klimaatcrisis in Europa helemaal is weggeëbd. Een gelekte nota van de Europese Raad toont vooral de militaire ambities aan. “Maar je kunt een bosbrand of overstroming niet neerschieten en bombarderen.”

WAR ON DRUGS

Sebastian Duterte, de burgemeester van de Filipijnse stad Davao, heeft een nieuwe war on drugs uitgeroepen. Human Rights Watch meldt dat in de dagen na die aankondiging minstens twaalf mensen werden gedood door de lokale autoriteiten. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo