Nieuwsagentschap

25

GEOPOLITIEK

De oorlog in Gaza schudt de Midden-Oostenstrategie van China flink dooreen. Peking kan zich steeds moeilijker gedragen als “de vriend van iedereen en de vijand van niemand” in de regio, schrijft Chinakenner Andrew Latham

GEOPOLITIEK

De Jemenitische Houthi-militie lanceerde op dinsdag 31 oktober een reeks raketten en drones op Israël. Meteen ontstond de vrees voor een regionale escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. "Maar ook de vijandigheden in Jemen zelf kunnen hierdoor opnieuw oplaaien", zegt Mahad Darar, expert Jemenitische politiek aan de Colorado State University. Hij duidt de rol van de Houthi’s in het conflict.

ISRAEL-PALESTINA

Er zal maar één winnaar zijn in de oorlog die zopas is uitgebroken tussen Israël en de Palestijnse militante groep Hamas. En dat is noch Israël noch Hamas, schrijft expert internationale politiek Aaron Pilkington.

ISRAEL-PALESTINA

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben in Dubai een vrijhandelsakkoord ondertekend. Het is de eerste keer dat een Arabisch land zulke intense bilaterale relaties aangaat met Israël.

HITTE

Als de aarde verder opwarmt, zal werk in de buitenlucht op steeds meer plekken ter wereld onmogelijk worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Vooral in woestijnachtige gebieden, zoals de Golfregio, kan dit tot enorme economische verliezen leiden en zelfs mensenlevens kosten.

DOODSTRAF

Ondanks de pandemie voerden achttien landen in 2020 executies uit, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van Amnesty International. Toch is de toon van het rapport optimistisch: steeds meer landen schaffen de doodstraf af en het aantal executies ligt wereldwijd historisch laag.

MENSENRECHTEN

De coronapandemie heeft wereldwijd tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking geleid, zegt Amnesty International bij de publicatie van zijn jaarrapport. Verschillende landen gebruiken de crisis om individuele vrijheden te beperken.

INDIA

Het Indiase kabinet heeft de weg vrijgemaakt naar de langverwachte Wet op de Mensensmokkel. Wie meewerkt aan mensenhandel met het oog op bedelarij, prostitutie, een huwelijk of illegale arbeid, riskeert tien jaar cel.

MILIEU

Onderzoekers van de Universiteit van Miami hebben in beeld gebracht hoe de toekomst van de bekendste koraalriffen eruitziet als de klimaatverandering zich doorzet. 

KLIMAAT

Nog voor het einde van deze eeuw kan het Midden-Oosten ten prooi te vallen aan ongekende hittegolven, waardoor ook de pelgrimstocht naar Mekka onmogelijk dreigt te worden. Snelle klimaatactie kan het ergste vermijden, blijkt uit onderzoek in Nature.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo