Vervuiling met PFAS blijft in Afrika vaak onder de radar maar is er net zo urgent als in industrielanden. Dat schrijven de onderzoekers Patrick Ssebugere, Ashirafu Miiro and Oghenekaro Nelson Odume. Ze pleiten voor scherpere regelgeving, handhaving en aangepast onderzoek naar methoden om de chemicaliën te verwijderen.
In Afrika zijn nu 35 miljoen mensen op de vlucht in eigen land - drie keer zoveel als vijftien jaar geleden. Gewelddadige conflicten zijn de belangrijkste oorzaak, maar extreem weer groeit snel als factor.
In 22 landen en regio’s dreigt de honger in de komende maanden nog toe te nemen, vrezen verschillende VN-agentschappen. Onder meer in het Midden-Oosten leidt de combinatie van klimaatopwarming en conflict tot steeds grotere problemen.
Veel van de huidige conflicten zijn ‘voedseloorlogen’ waarbij honger als oorlogswapen wordt ingezet, stelt Oxfam International. “Vaak versterken conflicten nog andere factoren zoals klimaatrampen, economische instabiliteit en ongelijkheid - die de bestaansmiddelen van mensen verwoesten.”
Dit jaar is hitterecord na hitterecord verbroken. Volgens de Europese klimaatdienst Copernicus doet dit vermoeden dat 2024 het warmste jaar wordt sinds het begin van de metingen.
Na 54 jaar bewind met harde hand van de Assads, staat Syrië nu op een tweesprong. Mehmet Ozalp, hoogleraar Islamitische Studies aan de Charles Sturt University in Australië ziet vier prioriteiten om een nieuwe oorlog te voorkomen.
Het verbod van de Taliban op medische studies voor vrouwelijke studenten zal enorme gevolgen hebben voor de gezondheid van vrouwen in het land, waarschuwt Artsen zonder Grenzen (AZG). Wie zal zieke of zwangere vrouwen immers bijstaan als er geen vrouwelijke artsen meer zijn?
In de meeste Afrikaanse vluchtelingenkampen wordt energie opgewekt door dieselgeneratoren, aangevuld met lampen op zonne-energie. Voor veel bewoners die vaak jaren in zulke kampen wonen, is de energiebehoefte echter groter dan dat. ‘Mini-grids’ - stroomnetten in het klein - kunnen dan een oplossing zijn.