De blauwe kleur van de zee, meren of rivieren maakt ons meer nostalgisch dan het groen van bossen of bergen. Volgens nieuw psychologisch onderzoek zitten de helderheid van het licht en het open zicht daar voor veel tussen.
In de bovenste laag van de Atlantische Oceaan zweven naar schatting 27 miljoen ton aan nanoplastics - minuscule deeltjes van minder dan 1 micrometer. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek in Nature.
De uitstoot van kwik daalt al decennia, maar toch blijft de vervuiling in dieren in het Noordpoolgebied stijgen. Daar hebben zeestromingen veel mee te maken, die ‘oude’ kwikvervuiling uit verre gebieden naar de noordpool blijven voeren.
Windmolenparken op zee veranderen het voedselweb onder water, blijkt uit onderzoek voor de Belgische Kust. Vooral de komst van dieren die deeltjes uit het water filteren, zoals mosselen en anemonen, heeft een invloed.
De oceanen verzuren een pak sneller dan verwacht. Een belangrijk kantelpunt waar wetenschappers al jaren voor waarschuwen, blijkt vijf jaar geleden al bereikt.
Voor het eerst zijn de zwemroutes of ‘blauwe corridors’ van walvissen digitaal in kaart gebracht en raadpleegbaar voor iedereen. De kaarten moeten de routes van de oceaanreuzen veiliger maken en hen beter beschermen.
Volgende week komen staatshoofden, wetenschappers, ngo’s en bedrijfsleiders samen in het Franse Nice om er de ineenstorting van de oceanen te stoppen. Een unieke kans, want de diepzee is onbekend, maar misschien wel het meest vitale ecosysteem op aarde, schrijven experten Diva Amon en Lissette Victorero.
Clownvissen hebben een opmerkelijk vermogen ontwikkeld om te krimpen bij hitte. Zo vermijden ze sociale conflicten en verhogen ze hun overlevingskansen.
Een onderzoek onder leiding van de VUB heeft ontdekt dat er 3,6 miljoen jaar geleden grote veranderingen plaatsvonden in de oceaanstromen, precies in een periode waarin het klimaat op het noordelijk halfrond flink afkoelde.
Bijna een derde van alle antibiotica die door mensen wordt ingenomen, komt uiteindelijk in onze rivieren terecht. Dat is schadelijk voor het waterleven, en het kan ook bacteriën resistenter maken, waarschuwen experts.