Nieuwsagentschap

234

BIODIVERSITEIT

Een zeldzame gekko, niet groter is dan een paperclip, maakt een opmerkelijke comeback in het Caribisch gebied. Die is te danken aan de beschermingsinspanningen van milieuorganisaties en de overheid.

NATUURRAMPEN

Stijgende temperaturen, terugtrekkende gletsjers, oceaanverzuring, tropische cyclonen ... Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden bedreigd door een optelsom van klimaatextremen, blijkt uit nieuw onderzoek van de Wereld Meteorologische Organisatie. Vooral kwetsbare bewoners van kleine eilandstaten worden nu al getroffen.

CORONACRISIS

Cubaanse artsen hebben de afgelopen decennia heel wat ervaring opgedaan met rampen en infectieziekten. Daardoor staan ze nu heel wat landen bij in hun strijd tegen covid-19, een belangrijke bron van deviezen voor Cuba.

VOEDING

Al meer dan 100 miljoen Latijns-Amerikaanse en Caraïbische kinderen eten gezonder dankzij de schoolkantine. Het Braziliaanse voorbeeld inspireerde dertien andere landen tot een eigen schoolmaaltijdenprogramma.

KLIMAATVERANDERING

Op de top van het Gemenebest in Londen hebben de 53 leiders beloofd om de klimaatinspanningen indien nodig te verdubbelen om een temperatuurstijging tot 1,5 graden Celsius te beperken.

TROPISCHE STORM

Een "razende, gevaarlijke kolk van ongeorganiseerde hete lucht" ontwikkelt zich tot Tropische Storm in de Caraïben. Dat die de naam "Don" kreeg, zoals de Amerikaanse president, berust volledig op toeval.

MOBILITEIT

Mozambique en Benin staan niet langer op de zwarte lijst met luchtvaartmaatschappijen die niet naar of in de EU mogen vliegen. De lijst telt ook vier nieuwkomers.

KLIMAATVERANDERING

De zware storm die Saint Vincent en de Grenadines eind vorig jaar trof, gaat de geschiedenis in als de meest vernietigende natuurramp die het land ooit kende. Het totale kostenplaatje wordt geschat op 76 miljoen euro. Voor financiering kijkt de eilandstaat naar het Groene Klimaatfonds.

ONTWIKKELING/LIBIË

De Caraïben liggen meer dan 9500 kilometer van Libië verwijderd, maar de leiders van enkele Caraïbische eilandstaten liggen wel wakker van de toestand in het Noord-Afrikaanse land. Wat zal er gebeuren met de Libische investeringsprojecten in hun gebied, vragen ze zich af.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo