Nieuwsagentschap

135

RIVIEREN

Vorig jaar zijn 325 dammen en blokkades verwijderd uit Europese rivieren - een record. Steeds meer Europese landen kiezen ervoor om rivieren een meer natuurlijke loopt te geven.

EUROPA

Het Europees Parlement roept de EU-lidstaten op om uit het omstreden Internationaal Energiehandvest te stappen. Dat handvest maakt het voor energiebedrijven mogelijk om miljarden euro's schadevergoeding te eisen van landen die klimaatinspanningen doen.

OVERSTROMINGEN

Een maand nadat de dodelijke overstromingen West-Duitsland overspoelden, zijn de overlevenden nog altijd in shock terwijl ze hun gemeenschappen proberen herop te bouwen. Experts waarschuwen dat dergelijke rampen steeds vaker zullen voorkomen.

MOBILITEIT

Nederland, Luxemburg en Denemarken zijn de koplopers in Europa wat betreft de aankoop van schone bussen. België staat op de achtste plaats, na Frankrijk.

ENERGIE

Het marktaandeel van hernieuwbare energie is in de EU gestegen tot 18 procent in 2018, blijkt uit cijfers van Eurostat. Maar de groei vertraagt.

MOBILITEIT

Mega-E is een nieuw netwerk van laadpalen dat zich richt op het verbinden van grootstedelijke gebieden in twintig Europese landen

GEZONDHEID/MILIEU

Een kwart van de Europeanen verwacht over vijf jaar minder vlees te eten. Belgen doen dat met name uit gezondheidsoverwegingen terwijl Nederlanders de impact van de vleesindustrie op het milieu als belangrijkste drijfveer noemen. Voor Duitsers is dierenwelzijn de belangrijkste reden om vlees vaker te vervangen door een plantaardig alternatief.

ARBEID

De Europese middenklasse is tussen 2004 en 2011 met 2,3 procent gekrompen. Sindsdien neemt ze nog verder af, zegt een nieuwe studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

RUIMTEVAART

Luxemburg wil het centrum worden van de Europese ruimtemijnbouw. De regering heeft daarvoor een reeks maatregelen aangekondigd, zoals het ontwikkelen van wetgeving en het creëren van een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven die de ruimte in willen. 

KLIMAATTOP PARIJS

De regeringen van Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland hebben in Parijs afgesproken 75 miljoen euro te besteden aan klimaatwaarschuwingssystemen. Met het geld moeten tachtig landen voorzien worden van betere early warning systems

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo