Nieuwsagentschap

Venezuela heeft eerste ecologische gemeente

MILIEU
Alle nieuws

Meer nieuws

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

De kloof tussen de middelen om humanitaire noden te lenigen en de groeiende behoefte wordt steeds groter, waarschuwen de Verenigde Naties. “De noden exploderen, terwijl de internationale solidariteit afneemt.”

VENEZUELA

Een dagelijkse cocktail van honderden vaten uitgelekte olie, rioolwater, zoutwater vanuit de nabijgelegen Caribische Zee en algen duwt het Maracaibo-meer in Venezuela, het grootste van Latijns-Amerika, naar de ecologische afgrond.

 

RIVIEREN

Elf Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gaan samen zes soorten rivierdolfijnen voor uitsterven behoeden. Dat zijn ze overeengekomen in een “historische verklaring”.

NATUURBEHOUD

Investeren in natuurherstel levert een veelvoud op, blijkt uit onderzoek van het VITO in opdracht van WWF en Natuurpunt. Het bracht de kosten en baten in kaart voor het natuurgebied Demerbroeken in Vlaams-Brabant. Elke euro aan natuurherstel blijkt er 8 op te leveren aan de maatschappij.
 

BOMEN

Boomsoorten verplaatsen zich trager dan andere dier- en plantensoorten als reactie op de klimaatverandering. De reden daarvoor zijn essentiële schimmels in de grond, die niet mee verhuizen met de bomen blijkt uit nieuw onderzoek.

HONGER

Maar liefst 6,5 miljoen kinderen in Afghanistan zullen dit jaar te maken krijgen met crisisniveaus van honger, zegt hulporganisatie Save The Children. Dat komt door de impact van overstromingen, aanhoudende droogte en de terugkeer van Afghaanse vluchtelingen uit Pakistan en Iran.

WATER

De combinatie van klimaatverandering en bevolkingsgroei creëert toenemende waterschaarste in de wereld, blijkt uit modellen van de Universiteit van Utrecht. Tegen eind deze eeuw kunnen tekorten twee op de drie wereldbewoners treffen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo