Nieuwsagentschap

235

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

De kloof tussen de middelen om humanitaire noden te lenigen en de groeiende behoefte wordt steeds groter, waarschuwen de Verenigde Naties. “De noden exploderen, terwijl de internationale solidariteit afneemt.”

VENEZUELA

Een dagelijkse cocktail van honderden vaten uitgelekte olie, rioolwater, zoutwater vanuit de nabijgelegen Caribische Zee en algen duwt het Maracaibo-meer in Venezuela, het grootste van Latijns-Amerika, naar de ecologische afgrond.

 

RIVIEREN

Elf Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gaan samen zes soorten rivierdolfijnen voor uitsterven behoeden. Dat zijn ze overeengekomen in een “historische verklaring”.

ONTBOSSING

Op de Amazonetop in het Braziliaanse Belém, eerder deze maand, zijn de acht Amazonelanden er niet in geslaagd om het einde van de ontbossing in te luiden. Vooral Bolivia en Venezuela liggen dwars, elk met hun respectieve beweegredenen.

AMAZONEWOUD

De ontbossing in het Amazonewoud is in vergelijking met juli vorig jaar meer dan 60 procent gedaald. Dat zegt de Braziliaanse minister van Leefmilieu in de Britse krant The Guardian.

VENEZUELA

Zo’n 1,4 miljoen schoolverlaters telde Venezuela de afgelopen vier jaar. Wie wel nog naar school gaat, doet dat vaak slechts deeltijds. Ook steeds meer leerkrachten haken af. “Wat wil je, voor nog geen 25 dollar per maand?”

VLUCHTELINGEN

In 2022 zijn opnieuw meer mensen op de vlucht geslagen, blijkt uit nieuwe cijfers van de VN. De oorlog in Oekraïne, extreem weer en toenemende conflicten in de wereld zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken.

ONGELIJKHEID

Door opeenvolgende crises hebben 54 landen dringend nood aan schuldverlichting. Zo niet dreigt er ongecontroleerde armoede en zullen hoognodige klimaatmaatregelen geschrapt worden, waarschuwt een nieuw VN-rapport.

ILLEGALE VISSERIJ

Illegale visvangst door de Chinese visserijvloot blijft een bedreiging voor de visbestanden in de Zuid-Amerikaanse wateren en het levensonderhoud van lokale vissers.

MIGRATIE

Omdat verschillende Latijns-Amerikaanse landen Venezolaanse migranten reisbeperkingen hebben opgelegd, trekken steeds meer van hen de beruchte Darién Gap door, een moeilijk begaanbare en gevaarlijke jungle op de grens tussen Panama en Colombia. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ngo Human Rights Watch. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo