Nieuwsagentschap

Latijns-Amerika

VN

Nairobi in Kenia - en niet Brussel, Bonn, of Genève - werd door de VN naar voren geschoven als de beste plek om het Santiago Netwerk te installeren, de organisatie die advies zal uitbrengen over verlies en schade als gevolg van klimaatverandering. Toch gaat Genève, de derde duurste stad ter wereld, met de eer lopen.

WERELDWATERDAG

Slechts 36 procent van alle dringende oproepen voor waterhulp vindt voldoende financiering. En dat terwijl de behoefte aan hulp voor bijvoorbeeld waterzuivering steeds groter wordt, en ziekten als cholera oprukken.

BRAZILIË

Een duurzamer model voor de Braziliaanse Cerrado beschermt niet alleen de wereld tegen een voedselcrisis. Het kan de Braziliaanse economie ook 72 miljard dollar extra per jaar opleveren, zegt een rapport van het World Economic Forum.

PFAS

Het gebruik van chemicaliën met PFAS is in tien jaar tijd enorm toegenomen in de EU, waardoor consumenten ook via hun voeding steeds vaker blootgesteld worden aan PFAS. Dat blijkt uit onderzoek van groenten en fruit. België hoort bij de landen met de hoogste concentraties.

MILIEUVERVUILING

De ramp op de Deepwater Horizon laat meer dan tien jaar later nog altijd sporen na: de koraalriffen in de Golf van Mexico hebben het bijzonder moeilijk om zich te herstellen, blijkt uit nieuw onderzoek.

VOEDSELZEKERHEID

Nieuw onderzoek in Nature waarschuwt voor een toenemend tekort aan kalium in landbouwgrond. Dat vormt een ernstige bedreiging voor de wereldwijde voedselzekerheid.

DIERENWELZIJN

De leden van de Afrikaanse Unie zijn overeengekomen om de handel in ezelshuiden te verbieden. Ezels werden massaal geslacht omdat hun huiden waardevol zouden zijn voor de traditionele Chinese geneeskunde.

AFRIKA

De ondoordachte aanplanting van bos in Afrika kan slecht uitpakken, waarschuwt een nieuwe studie in Science. Heel wat stukken savanne dreigen zo te verdwijnen.

KINDERARMOEDE

Volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties moeten 1,4 miljard kinderen over de hele wereld het doen zonder enige vorm van sociale bescherming, zoals kinderbijslag. Dat maakt hen kwetsbaar voor ziekten, slechte voeding en armoede.

MILIEU

De nieuwe ultrarechtse president van Argentinië Javier Milei wil de kettingzaag zetten in de milieu- en klimaatregels van het land. Voorlopig komt hij van een kale reis thuis.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo