Nieuwsagentschap

Duurzaam consumeren

PLASTICVERVUILING

De lidstaten van de VN onderhandelen deze week in het Canadese Ottawa over een verdrag om een einde te maken aan de toenemende plasticvervuiling. Elk jaar wordt nu meer dan 400 miljoen ton plastic afval geproduceerd.

PLASTICVERVUILING

Kenia stelt een verbod in op vuilniszakken voor organisch huishoudelijk afval, zeven jaar na een volledig verbod op plastics voor eenmalig gebruik in het dagelijks leven. Milieuorganisaties verwelkomen de zet, maar er zijn ook kanttekeningen te maken.

ELEKTRISCHE AUTO

Het Europese laadnetwerk voor elektrische auto’s is in de afgelopen drie jaar verdrievoudigd tot ruim 630.000 laadpalen. Het netwerk groeide vorig jaar sneller dan het elektrische wagenpark.

GEZONDHEIDSZORG

Afrika moet zelf medisch onderzoek leiden, schrijft Caxton Murira van de Science for Africa Foundation. Dat is essentieel om de uitdagingen van het continent op het gebied van gezondheidszorg aan te pakken.

PFAS

Wie vaak vis en zeevruchten eet heeft een hoger risico op blootstelling aan per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

MODE

Katoenen kleding van Zara en H&M blijkt gelinkt aan illegale houtkap in Brazilië. De Britse milieuorganisatie Earth Sight kon bijna een miljoen ton grondstoffen volgen van de Braziliaanse Cerrado tot de Aziatische kledingfabrieken waar katoenen T-shirts voor beide merken in elkaar worden gestikt.

BIODIVERSITEIT

In bossen waar hout op verantwoorde wijze wordt geoogst leven veel meer grote bedreigde zoogdieren dan in bossen zonder certificering. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht op initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

BIODIVERSITEIT

Volgens nieuw Duits onderzoek is meer dan een derde van de totale populatie van mensapen in Afrika bedreigd door mijnbouwconcessies, een gevolg van de stijgende vraag naar mineralen zoals kobalt en lithium.

TECHNOLOGIE

Naarmate artificiële intelligentie zijn opmars doorzet, wordt de energiehonger van de technologie steeds duidelijker. Toch is  AI niet alleen een bedreiging voor het klimaat, maar ook een mogelijke bondgenoot, schrijven Kirk Chang en Alina Vaduva van de University of East London.

LANDBOUW

Meer dan 80 procent van de Europese landbouwsteun gaat naar dierlijke producten, ondanks hun veel grotere klimaatimpact, blijkt uit onderzoek in Nature. Vooral de productie van diervoeder speelt een grote rol.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo