Nieuwsagentschap

Servië en Litouwen strijden om voorzitterschap VN

VN
Alle nieuws

Meer nieuws

NAVO

Een tweede termijn voor Trump is nog lang niet zeker, maar NAVO-lidstaten nemen wel hun defensie onder de loep en kijken hoe ze de alliantie Trump-bestendig kunnen maken. Natasha Lindstaedt, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de University of Essex, weegt de opties af.

OORLOG IN OEKRAÏNE

Litouwen en andere Oost-Europese lidstaten bepalen niet vaak de politieke agenda in Europa. Tijd om daar verandering in te brengen? “Litouwen waarschuwt al sinds 2008 dat Rusland Oekraïne wil innemen”, zegt Viktoriia Lapa, expert Internationaal Recht aan het Institute for European Policymaking.

GEZONDHEID

Uit een nieuw WHO-rapport blijkt dat de wereld niet op schema ligt om de doelstelling te behalen om de zoutinname tegen 2025 drastisch te verminderen. Slechts 3 procent van de wereldbevolking wordt beschermd door beleid dat de zoutinname tot een gezond niveau kan terugbrengen.

MOERASSEN

De teloorgang van watergebieden wereldwijd valt beter mee dan gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek. In Europa, de VS en China is het probleem wel erg groot, en de overblijvende gebieden moeten dringend beschermd worden om de klimaatdoelen binnen bereik te houden.

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

SOEDAN

De aanhoudende chaos in Soedan maakt het land aanlokkelijk voor een terugkeer van Al Qaeda. De burgeroorlog in het land krijgt weinig aandacht, maar het Westen let maar beter op om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen, zegt expert Terrorismebestrijding Sara Harmouch.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

EU

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds. Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo