Nieuwsagentschap

248

MILIEU

Natuurcriminaliteit eist een hoge tol van Europese bedreigde soorten en vormt een groeiende bedreiging, stelt een studie in elf Europese landen. Toch blijven de meeste misdrijven onbestraft: “Dieren kunnen geen aangifte doen.”

BIODIVERSITEIT

Europa heeft sinds deze week een eigen Amazonewoud. Het gebied strekt zich uit over vijf landen en vormt zo het eerste biosfeerreservaat ter wereld. “Een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa”, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).

CORONACRISIS

De Wereldgezondheidsorganisatie lanceert vandaag de Health System Response Monitor, een nieuwe tool over de Covid-19-responsmaatregelen in de verschillende Europese landen.

ZWAVELDIOXIDE

India heeft Rusland en China ingehaald als grootste uitstoter van zwaveldioxide. Het land is goed voor 15 procent van de wereldwijde uitstoot, zegt Greenpeace India. Zwaveldioxide (SO2) dat vrijkomt bij verbranding van fossiele brandstoffen, is schadelijk voor de gezondheid.

CHEMISCHE STOFFEN

Een grote meerderheid van de Europese consumenten wil betere informatie over de aanwezigheid van gevaarlijke chemische stoffen in producten. Maar tegelijk blijkt dat de helft van de bedrijven zelf niet goed weet of die in hun producten te vinden zijn.

KINDERRECHTEN

We kennen de Zweedse Greta Thunberg en Anuna De Wever en Kyra Gantois bij ons. Maar wereldwijd is er een trend aan de gang waarbij jonge mensen hun ongenoegen uiten en daarbij hun stem luid laten klinken. De Liberiaanse jongen Abraham Keita zet zich in zijn geboorteland in voor kinderrechten. De verkrachting en de moord op een dertienjarig meisje waren het startsein voor zijn activisme.

MENSENRECHTEN

Diverse landen perken de vrijheden van activisten in met nieuwe wetgeving, zegt Michel Forst, de speciale VN-rapporteur voor mensenrechtenactivisme. En activisten zijn ook steeds vaker doelwit van smeercampagnes door politici.

BOSNIË-HERZEGOVINA

De vrede in Bosnië-Herzegovina staat onder druk door toenemende verdeeldheid, zegt de VN-vertegenwoordiger voor Bosnië-Herzegovina Valentin Inzko. Hij spreekt van “opruiende retoriek” en een “algemene trend” om wapens in te slaan in het Balkanland.

KLIMAATTOP PARIJS

De klimaatverandering heeft niet alleen een impact op eilandstaatjes of arme landen aan de andere kant van de wereld. Ook Europese landen kregen al volop te kampen met de gevolgen van extreem weer, blijkt uit de Global Climate Risk Index.

SERVIË

De Servische overheid grijpt steeds vaker naar censuur om het internet het zwijgen op te leggen. Blogs en websites die zich tijdens de recente overstromingen in het land – de ergste in 120 jaar – kritisch uitlieten over de regering, zijn gehackt, onbereikbaar of verwijderd.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo