Nieuwsagentschap

VN

SCHULDENCRISIS

De Verenigde Naties roepen op tot dringende hervorming van het wereldwijde financiële systeem. Vooral een schuldverlichting voor de armste landen dringt zich op om een catastrofe te vermijden.

MIDDEN-OOSTEN

De decennialange schaduwoorlog tussen Iran en Israël escaleert, met het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië en een directe aanval op Israëlisch grondgebied als Iraanse reactie. Veiligheidsexpert Javed Ali van de Universiteit van Michigan, schat het risico op een open oorlog tussen beide landen in.

SOEDAN

Een jaar nadat in Soedan een bloedige burgeroorlog uitbrak, ontvluchten nog steeds elke dag duizenden Soedanezen hun land, laat het VN-vluchtelingenagentschap weten. De gevechten tussen het regeringsleger en de milities van de Rapid Support Forces gaan intussen onverminderd door.

ISRAEL-PALESTINA

Massademonstraties in Tel Aviv en de Amerikaanse mecenas die onder druk van zijn kiezers begint tegen te spartelen: het protest tegen de Israëlische acties op de Gazastrook zwelt aan en de militaire doelstellingen zijn nog lang niet bereikt. Arabist en Midden-Oostenkenner Ian Parmeter werpt zijn licht op hoe deze nieuwe wendingen het conflict zullen beïnvloeden.

VN

Nairobi in Kenia - en niet Brussel, Bonn, of Genève - werd door de VN naar voren geschoven als de beste plek om het Santiago Netwerk te installeren, de organisatie die advies zal uitbrengen over verlies en schade als gevolg van klimaatverandering. Toch gaat Genève, de derde duurste stad ter wereld, met de eer lopen.

VN

Het klimaatagentschap van de VN wordt geconfronteerd met “ernstige financiële uitdagingen”. Regeringen stellen niet voldoende middelen ter beschikking, terwijl de takenlast van het agentschap voortdurend groeit.

GEZONDHEID

De kindersterfte in de wereld is nog nooit zo laag geweest als vandaag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

MALARIA

Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beloven om actie te ondernemen zodat malaria niet langer dodelijke slachtoffers maakt. Vandaag valt 95 procent van de malariadoden nog steeds op het Afrikaanse continent.

KLIMAAT

De huidige “El Niño”, het weerfenomeen dat de voorbije maanden wereldwijd hitterecords, droogtes en extreme neerslag heeft aangezwengeld, behoort tot de vijf sterkste ooit gemeten, zegt het Wereld Meteorologisch Instituut (WMO). Ook de komende maanden zullen bovengemiddeld warm worden.

VOEDSELCRISIS

In de Arabische wereld was honger de voorbije jaren het ergst sinds 2000. Maar de aanhoudende crises in Gaza, Soedan, Syrië en Jemen dreigen de voedselcrisis in de regio helemaal te doen escaleren, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie (FAO).

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo