Nieuwsagentschap

134

OORLOG IN OEKRAÏNE

Litouwen en andere Oost-Europese lidstaten bepalen niet vaak de politieke agenda in Europa. Tijd om daar verandering in te brengen? “Litouwen waarschuwt al sinds 2008 dat Rusland Oekraïne wil innemen”, zegt Viktoriia Lapa, expert Internationaal Recht aan het Institute for European Policymaking.

GEZONDHEID

Uit een nieuw WHO-rapport blijkt dat de wereld niet op schema ligt om de doelstelling te behalen om de zoutinname tegen 2025 drastisch te verminderen. Slechts 3 procent van de wereldbevolking wordt beschermd door beleid dat de zoutinname tot een gezond niveau kan terugbrengen.

MOERASSEN

De teloorgang van watergebieden wereldwijd valt beter mee dan gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek. In Europa, de VS en China is het probleem wel erg groot, en de overblijvende gebieden moeten dringend beschermd worden om de klimaatdoelen binnen bereik te houden.

GEOPOLITIEK

Tot 8500 Amerikaanse militairen zouden binnenkort in Oost-Europa gestationeerd kunnen worden. Daarmee wordt de Amerikaanse militaire aanwezigheid op het continent versterkt, voor het eerst sinds de Koude Oorlog. 

GENEESMIDDELEN

In Baltische landen wordt barnsteen of amber al eeuwenlang gebruikt voor medicinale doeleinden. Onderzoekers hebben in de fossiele harsen nu stoffen met antibacteriële eigenschappen gevonden, die mogelijk een nieuw wapen bieden in de strijd tegen resistente bacteriën.

 

HOMOHUWELIJK

Litouwen wil het homohuwelijk legaliseren in 2021. Het enige LGBTQ+-parlementslid van het land vreest echter dat het nog jaren zal duren voor holebi’s en transgenders effectief kunnen huwen.

CORONACRISIS

De Wereldgezondheidsorganisatie lanceert vandaag de Health System Response Monitor, een nieuwe tool over de Covid-19-responsmaatregelen in de verschillende Europese landen.

BRUSSEL

Windenergie was vorig jaar goed voor 14 procent van de Europese stroomproductie, blijkt uit cijfers van de Europese windsector. Dat is een flinke stijging tegenover de 12 procent van 2017, maar toch doen de Europese regeringen onvoldoende om de groei aan te zwengelen. 

MOBILITEIT

Mega-E is een nieuw netwerk van laadpalen dat zich richt op het verbinden van grootstedelijke gebieden in twintig Europese landen

ARBEID

De Europese middenklasse is tussen 2004 en 2011 met 2,3 procent gekrompen. Sindsdien neemt ze nog verder af, zegt een nieuwe studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo