Nieuwsagentschap

Korea-crisis doet hoop op kernontwapening vervliegen

NOORD-KOREA
Alle nieuws

Meer nieuws

DOODSTRAF

Het aantal doodstraffen uitgevoerd in naam van de wet bereikte in 2022 het hoogste punt in vijf jaar. Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging. Dat zegt Amnesty International in zijn jaarlijks rapport.

MALARIA

Onderzoekers hebben een nieuw meetinstrument ontwikkeld waarmee malaria snel en gemakkelijk kan worden opgespoord. De wetenschappers zijn hoopvol dat het hiermee zal lukken om malaria effectief tegen 2030 de wereld uit te helpen.

KERNWAPENS

In 2020 gaven de negen kernmachten samen 72,6 miljard dollar uit aan nucleaire wapens - 1,4 miljard meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers  van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Nucleaire wapens (ICAN).

KERNWAPENS

Het Verbodsverdrag op kernwapens is sinds een week een feit, maar hoe effectief is het verdrag eigenlijk als de negen kernmachten zich opstandig blijven opstellen, vraagt Thalif Deen, VN-correspondent in New York zich af.

KLIMAAT

Een enquête van de Britse krant The Guardian onder 380 vooraanstaande klimaatwetenschappers levert ontnuchterende resultaten op. Amper 1 op de 20 gelooft nog in het meest optimistische scenario - toch moet de wereld blijven strijden tegen elke fractie opwarming. 

NAVO

Een tweede termijn voor Trump is nog lang niet zeker, maar NAVO-lidstaten nemen wel hun defensie onder de loep en kijken hoe ze de alliantie Trump-bestendig kunnen maken. Natasha Lindstaedt, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de University of Essex, weegt de opties af.

ISRAEL-PALESTINA

De VN waarschuwen dat de Israëlische autoriteiten hulpverleners alle toegang tot de Gazastrook weigeren nu de militaire operatie in Rafah op gang lijkt te komen. “Op dit moment zijn de twee belangrijkste punten om hulp Gaza binnen te krijgen afgesloten.”

GEZONDHEIDSZORG

De Keniaanse openbare gezondheidszorg staat op instorten nu een landelijke artsenstaking de tweede maand ingaat. Een oplossing is nog niet in zicht, waarschuwt de nationale artsenvakbond.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo