Nieuwsagentschap

122

DOODSTRAF

Het aantal doodstraffen uitgevoerd in naam van de wet bereikte in 2022 het hoogste punt in vijf jaar. Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging. Dat zegt Amnesty International in zijn jaarlijks rapport.

MALARIA

Onderzoekers hebben een nieuw meetinstrument ontwikkeld waarmee malaria snel en gemakkelijk kan worden opgespoord. De wetenschappers zijn hoopvol dat het hiermee zal lukken om malaria effectief tegen 2030 de wereld uit te helpen.

KERNWAPENS

In 2020 gaven de negen kernmachten samen 72,6 miljard dollar uit aan nucleaire wapens - 1,4 miljard meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers  van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Nucleaire wapens (ICAN).

KERNWAPENS

Het Verbodsverdrag op kernwapens is sinds een week een feit, maar hoe effectief is het verdrag eigenlijk als de negen kernmachten zich opstandig blijven opstellen, vraagt Thalif Deen, VN-correspondent in New York zich af.

ONTWIKKELING

De hongersnood in Madagaskar treft miljoenen mensen maar krijgt geen aandacht in de media. Ze staat dan ook met stip op nummer 1 in de rangschikking van onderbelichte crisissen in 2019, opgesteld door de hulporganisatie CARE. 

PERSVRIJHEID

In het Oost-Afrikaanse Eritrea wordt wereldwijd het meest gecensureerd. De overheid is erg actief in het vervolgen van journalisten en het beperken van de vrijheid van medewerkers van kranten, radio en televisie. Dat zegt nieuw onderzoek van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).

ENERGIE

Europa heeft de capaciteit om met extra windmolens de hele wereld van energie te voorzien. Tot die opmerkelijke conclusie komen Britse en Deense onderzoekers.

KOREA'S

Tijdens de mislukte top in Vietnam waren alle schijnwerpers gericht op de VS en Noord-Korea, maar Zuid-Korea bleef veel meer op de achtergrond. Nochtans zijn er grote gevolgen op korte en lange termijn, schrijft Sojin Lim, hoogleraar Koreaanse Studies aan de Universiteit van Central Lancashire. 

MILIEU

In zones waar gevochten is, kan de natuur zich soms snel herstellen en soorten die elders bedreigd zijn, floreren. De natuur kan in die zones mee helpen om de wonden van het conflict te helen, schrijft Antonio Uzal, hoogleraar milieubescherming aan de Nottingham Trent University. Maar dan moet de mens ze wel met zorg behandelen. 

HULP

Noord-Koreaanse kinderen doen het iets beter op vlak van gezondheid en levenskwaliteit. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van Unicef.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo