Nieuwsagentschap

Azië-Pacific

ZINKENDE STEDEN

Zo’n 270 miljoen Chinezen, een derde van de stedelijke bevolking, wonen in zinkende steden die de strijd tegen de stijgende zeespiegel verliezen. Door bouwwoede en grondwaterwinning zakken deze stedelijke centra elk jaar een beetje meer, waardoor ze steeds sneller overstromen.

ONTWIKKELING

De helft van de 75 meest kwetsbare landen ter wereld ziet de kloof met rijke landen opnieuw groeien, blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldbank. Nochtans beschikken de landen vaak over een jonge bevolking, grote natuurlijke rijkdommen en een groot potentieel aan energie.

INFECTIEZIEKTEN

Het aantal besmettingen met hepatitis B en C stijgt en leidt nu wereldwijd al tot 1,3 miljoen doden per jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel.

WAR ON DRUGS

Sebastian Duterte, de burgemeester van de Filipijnse stad Davao, heeft een nieuwe war on drugs uitgeroepen. Human Rights Watch meldt dat in de dagen na die aankondiging minstens twaalf mensen werden gedood door de lokale autoriteiten. 

VOGELGRIEP

Bij verschillende pinguïns op sub-Antarctische eilanden is vogelgriep vastgesteld. Onderzoekers maken zich zorgen voor de grote broedkolonies, maar voorlopig lijken de gevolgen beperkt.

BOSSEN

Jonge boompjes overleven beter in ongerepte bossen dan op plaatsen waar al houtkap heeft plaatsgevonden – zelfs als die al hersteld zijn. Dat toont onderzoek op Borneo aan.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Wereldwijd leven nu meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van genitale verminking. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met schattingen uit 2016, maar toch verliest de praktijk terrein, zegt Unicef.

KLIMAAT

De huidige “El Niño”, het weerfenomeen dat de voorbije maanden wereldwijd hitterecords, droogtes en extreme neerslag heeft aangezwengeld, behoort tot de vijf sterkste ooit gemeten, zegt het Wereld Meteorologisch Instituut (WMO). Ook de komende maanden zullen bovengemiddeld warm worden.

MILIEU

Het zuidelijke deel van het Great Barrier Reef bij Australië is volgens wetenschappers opnieuw snel aan het verbleken. Ze vrezen voor een nieuwe verblekingsgolf, de zevende al sinds 1998.

DIGITALISERING

Digitale technologieën kunnen veel Afrikaanse samenlevingen helpen. Ze kunnen de gezondheidszorg verbeteren, de toegang tot onderwijs bevorderen en financiële inclusie versterken. Maar er zijn nog veel obstakels, schrijft digitaliseringsexperte Stephanie Arnold.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo