Nieuwsagentschap

Nu al genoeg CO2 uitgestoten voor 2,3 graden opwarming

KLIMAAT
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAATVERANDERING

Antarctica huisvest de grootste concentratie aan meteorieten ter wereld, die wetenschappers een schat aan informatie bieden over ons zonnestelsel. Deze kostbare stukken ruimtepuin verdwijnen echter aan sneltempo onder het ijsoppervlak door de opwarming van de aarde, stelt nieuw Belgisch-Zwitsers onderzoek in Nature.

VOGELGRIEP

Bij verschillende pinguïns op sub-Antarctische eilanden is vogelgriep vastgesteld. Onderzoekers maken zich zorgen voor de grote broedkolonies, maar voorlopig lijken de gevolgen beperkt.

MILIEU

De hele mensheid profiteert van Antarctica en de oceaan die het continent omringt, schrijven Natalie Stoeckl en Rachel Baird, hoogleraren aan de Universiteit van Tasmanië. Die voordelen zijn eigenlijk onbetaalbaar, maar een schatting van de economische waarde kan een goede motivatie zijn voor de bescherming van de ecosystemen.

IJSKAPPEN

Het maakt voor de West-Antarctische ijskap niet langer uit hoeveel fossiele brandstoffen we nog verbranden, stelt nieuw onderzoek van de British Antarctic Survey (BAS) in Nature Climate Change. Een aanzienlijk sneller afsmelten kan nu niet meer worden vermeden, en dat voorspelt weinig goeds voor kustgebieden.
 

GEZONDHEID

Tabak, alcohol, ultrabewerkt voedsel en fossiele brandstoffen: die vier sectoren zijn samen goed voor 2,7 miljoen overlijdens per jaar in de bredere Europese regio, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat zijn zevenduizend overlijdens per dag.

DEMENTIE

Alzheimer en dementie worden nogal snel op een hoop gegooid of door elkaar gebruikt. Neurowetenschapper Nikki-Anne Wilson legt de belangrijke verschillen en overeenkomsten uit.

MICROBIOOM

Bacteriën worden steeds vaker ongevoelig voor medicijnen. Maar artificiële intelligentie blijkt een enorme troef in de zoektocht naar organismen die antibioticaresistentie te slim af zijn. Ze kunnen leiden naar nieuwe geneesmiddelen tegen gevaarlijke bacteriële infecties.

KLIMAAT

Er is een kans van 80 procent dat de wereld in de volgende vijf jaar de drempel van 1,5 graden opwarming tijdelijk overschrijdt, stelt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Hoe vaker dat gebeurt, hoe meer we de kaap van 1,5 graad permanent dreigen te overschrijden.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo