Nieuwsagentschap

Antarctica brengt de mensheid honderden miljarden per jaar op (OPINIE)

MILIEU
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAATVERANDERING

Antarctica huisvest de grootste concentratie aan meteorieten ter wereld, die wetenschappers een schat aan informatie bieden over ons zonnestelsel. Deze kostbare stukken ruimtepuin verdwijnen echter aan sneltempo onder het ijsoppervlak door de opwarming van de aarde, stelt nieuw Belgisch-Zwitsers onderzoek in Nature.

VOGELGRIEP

Bij verschillende pinguïns op sub-Antarctische eilanden is vogelgriep vastgesteld. Onderzoekers maken zich zorgen voor de grote broedkolonies, maar voorlopig lijken de gevolgen beperkt.

IJSKAPPEN

Het maakt voor de West-Antarctische ijskap niet langer uit hoeveel fossiele brandstoffen we nog verbranden, stelt nieuw onderzoek van de British Antarctic Survey (BAS) in Nature Climate Change. Een aanzienlijk sneller afsmelten kan nu niet meer worden vermeden, en dat voorspelt weinig goeds voor kustgebieden.
 

WETENSCHAP

Klimaatmodellen zijn er de voorbije decennia niet in geslaagd om de afname van het Antarctisch zee-ijs correct te voorspellen. Nochtans heeft die afname verstrekkende gevolgen voor het klimaat en het leven op aarde. Een groep wetenschappers legt uit waarom betere modellen en metingen in de toekomst cruciaal zullen blijken.

AI

Artificiële intelligentie (AI) door je medisch dossier laten gaan om te zien of er een ongediagnosticeerde ziekte kan gedetecteerd worden: het klinkt misschien eng. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers werkt het wel. “Hoe vroeger je een diagnose krijgt, hoe meer kans op overleven”, stellen ze.

MENSAPEN

Onderzoekers op Sumatra hebben beschreven hoe een wilde orang-oetan herhaaldelijk een verwonding behandelde met een geneeskrachtige plant. Die wordt door de lokale bevolking ook als pijnstiller gebruikt.

KLIMAAT

Vliegen is slecht voor het milieu, maar hoe groot de schade per land precies is, is bijzonder moeilijk te berekenen. Tenzij je er big data bij neemt, dachten Noorse wetenschappers.

GEZONDHEIDSZORG

Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft voor het eerst de gedetailleerde kosten van een individuele klinische studie gepubliceerd. De organisatie wil zo aantonen dat de kost voor de ontwikkeling van geneesmiddelen veel lager kan liggen dan wat de farma-industrie beweert.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo