Nieuwsagentschap

"Kompels zijn geen helden, maar slachtoffers"

CHILI
Alle nieuws

Meer nieuws

VISSERIJ

We eten wereldwijd meer vis dan ooit tevoren. En voor het eerst komt een groter deel daarvan uit aquacultuur dan uit de visserij in het wild.

NETTO NUL

Te veel geloof hechten in vooruitgangstechnologie om CO2 te verwijderen of te reduceren, verlengt alleen maar het gebruik van fossiele brandstoffen, zegt een analyse van onderzoeksgroep Climate Action Tracker. “Het brengt de 1,5 graad Celsius-limiet in gevaar en dicht de kloof tussen de verhoopte en de reële klimaatneutraliteit niet.”

CHILI

Terwijl wij smullen van avocado’s gaan steeds meer kleine boeren in Chili over de kop. De droogte mag dan hun land verdorren, het economisch beleid maakt irrigeren onbetaalbaar. “De kern van het probleem is niet een gebrek aan water, maar de ongelijkheid.”

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

GENDERGELIJKHEID

Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.

ECONOMIE

De hele wereldbevolking voorzien van een basisinkomen zou niet alleen de wereldeconomie sterk opkrikken, zeggen Canadese economen. “Als dat basisinkomen gefinancierd wordt met een milieu-taks, slaan we twee vliegen in één klap.”

ZIMBABWE

Ondernemende Zimbabwanen springen op de trend van de madenkweek. De larve van de zwarte soldatenvlieg is razendsnel gekweekt en biedt een goedkoop en eiwitrijk alternatief voor diervoeder én ruimt meteen ook massa’s organisch afval op.

ITALIË

In juni is het honderd jaar geleden dat Giacomo Matteotti (1885-1924), een van de belangrijkste tegenstanders van Benito Mussolini en diens fascisme, werd vermoord. De omstandigheden werden nooit helemaal opgehelderd.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo