Nieuwsagentschap

IJsland gaat tweeduizend walvissen doden

IJSLAND
Alle nieuws

Meer nieuws

FIJNSTOF

Wereldwijd halen amper zeven landen de internationale normen voor vervuiling met fijnstof. Op veel plaatsen neemt de vervuiling zelfs nog toe, naarmate de economie aantrekt.

KINDEREN

In veertig van de rijkste landen ter wereld leeft één op de vijf kinderen in armoede. Landen als Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zagen de kinderarmoede in de afgelopen tien jaar sterk toenemen. Dat zegt Unicef in een nieuw rapport.

AI

Er is geen ontsnappen aan: kunstmatige intelligentie – of AI van het Engelse Artificial Intelligence – verandert de wereld. Het feit dat dit op de korte tot middellange termijn een invloed op personeelsbestanden en tewerkstelling zal hebben, wordt steeds duidelijker, zegt Niusha Shafiabady, hoogleraar Computerintelligentie.

WALVISJACHT

De commerciële walvisvangst in IJsland zal worden hervat na een verbod van twee maanden. De regering heeft de walvisjacht in juni tijdelijk verboden vanwege zorgen over het dierenwelzijn, maar laat de praktijk nu toch weer doorgaan. Dat lokt veel kritiek uit van milieuactivisten en voorstanders van dierenrechten.

ITALIË

In juni is het honderd jaar geleden dat Giacomo Matteotti (1885-1924), een van de belangrijkste tegenstanders van Benito Mussolini en diens fascisme, werd vermoord. De omstandigheden werden nooit helemaal opgehelderd.

GEZONDHEID

Een plantaardig dieet biedt de beste bescherming tegen kanker en hart- en vaatziektes, concluderen Italiaanse onderzoekers na analyse van twintig jaar aan onderzoek. “Deze levensstijl is een effectieve gezondheidsstrategie.”

LGBTQ+

Mensen uit de lgbtq+-gemeenschap kunnen een minder vlotte toegang tot gezondheidszorg ervaren of worden er zelfs van uitgesloten. Dat kan leiden tot aanzienlijke medische complicaties en negatieve gevolgen voor hun psychosociaal welzijn, zegt Artsen Zonder Grenzen naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, vandaag 17 mei.

OVERSTROMINGEN

Europese landen moeten zich beter voorbereiden op overstromingen, waarschuwt het Europees Milieuagentschap (EEA) in een rapport. Niet alleen komen overstromingen steeds vaker voor, ze brengen ook heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo