Nieuwsagentschap

“Conflict en honger in Somalië veroorzaakt door slecht bestuur, niet door klimaatverandering”

SOMALIË
Alle nieuws

Meer nieuws

MIGRATIE

Uit onderzoek van het gerenommeerde Peace Research Institute Oslo (PRIO) blijkt dat voorlichtingscampagnes die waarschuwen voor de risico’s van illegale migratie zelden de wens om te vertrekken doen afnemen. In plaats daarvan hebben ze vaak het tegenovergestelde effect.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Wereldwijd leven nu meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van genitale verminking. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met schattingen uit 2016, maar toch verliest de praktijk terrein, zegt Unicef.

JEMEN

In amper vier dagen heeft een vaccinatiecampagne tegen polio in Jemen ruim 1,29 miljoen jonge kinderen bereikt. Een opsteker voor het land, dat acht jaar burgeroorlog achter de rug heeft.

RODE ZEE

Sinds november vorig jaar zijn herhaalde aanvallen uitgevoerd op schepen door vermoedelijke Somalische piraten. Laten ze zich inspireren door de Houthi-rebellen, en is hun dreiging weer helemaal terug? Samuel Oyewole, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Nigeriaanse Universiteit van Oye Ekiti, analyseert de dreiging.

OVERSTROMINGEN

Europese landen moeten zich beter voorbereiden op overstromingen, waarschuwt het Europees Milieuagentschap (EEA) in een rapport. Niet alleen komen overstromingen steeds vaker voor, ze brengen ook heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee.

VOEDSELCRISIS

Het straatarme Malawi wordt al maandenlang geteisterd door droogtes en overstromingen die gelinkt zijn aan het klimaatfenomeen El Niño. Naar schatting negen miljoen mensen hebben door mislukte oogsten te maken met honger en ontbering.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

EU

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds. Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo