Nieuwsagentschap

Brazilië gaat opnieuw massaal wapens inzamelen

BRAZILIË
Alle nieuws

Meer nieuws

LANDBOUW

Landen in Zuidelijk Afrika moeten volop inzetten op ‘zoete sorghum’, schrijft Hamond Motsi, onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch. Het Afrikaanse gewas kent een waaier aan toepassingen, en is vooral veel beter bestand tegen droogte dan conventionele gewassen als maïs of tarwe.

ONTBOSSING

Ontbossing verhoogt het risico dat vee besmet raakt met hondsdolheid, blijkt uit onderzoek in Costa Rica. Vampiervleermuizen spelen daarbij een belangrijke rol.

KLIMAAT

Plotse periodes van acute droogte nemen over heel de wereld toe, blijkt uit onderzoek van NASA. De zogenaamde ‘flitsdroogtes’ treffen vooral Zuid-Amerika en Zuidelijk Afrika, en worden aangezwengeld door de klimaatopwarming.

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

VOEDSELZEKERHEID

Een betere koeling kan minstens 600 miljoen ton voedsel per jaar kunnen redden. Nu belandt nog altijd een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel op de vuilnisbelt, terwijl dagelijks 800 miljoen mensen te weinig te eten hebben.

EUROPESE VERKIEZINGEN

Onder inwoners van de Europese Unie (EU) is het gevoel van een Europese identiteit in de afgelopen vijftien jaar toegenomen – ondanks de Brexit en de eurocrisis. “De euro en open grenzen hebben de EU tastbaar gemaakt.”

NETTO NUL

Te veel geloof hechten in vooruitgangstechnologie om CO2 te verwijderen of te reduceren, verlengt alleen maar het gebruik van fossiele brandstoffen, zegt een analyse van onderzoeksgroep Climate Action Tracker. “Het brengt de 1,5 graad Celsius-limiet in gevaar en dicht de kloof tussen de verhoopte en de reële klimaatneutraliteit niet.”

PANAMA

Panama heeft alle bewoners van een laaggelegen eiland geëvacueerd naar het vasteland, waar ze nieuwe huizen krijgen. Het zijn de eerste officiële klimaatvluchtelingen van het land.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo