Nieuwsagentschap

(Beetje) goed nieuws voor koraalriffen: sommige worden toleranter voor warmere oceaan

MILIEU
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAATMIGRATIE

Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.

MILIEU

Palau, een eilandengroep in de Pacific, gaat onder leiding van president Tommy Remengesau het grootste zeereservaat ter wereld oprichten. Wetenschappers en milieuorganisaties geloven erin.

KLIMAAT

Zes eilandstaten in de Pacifische Oceaan die zeer kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering, roepen op tot een wereldwijd moratorium op nieuwe kolenmijnen. Het gaat om de Cookeilanden, Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau en Tuvalu.

PALAU

In de wateren van Palau kunnen haaien rekenen op een veilige haven zo groot als Frankrijk. Ze worden beschermd en zorgen op hun beurt voor een goed draaiend haaientoerisme. Dit beleid leverde het land de Future Policy Award op.

GEZONDHEID

Eiwitten in het bloed kunnen kanker 'voorspellen', meer dan zeven jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Dat blijkt uit twee Britse studies in Nature.

INNOVATIE

Zwitserse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om bijzonder hoge temperaturen te behalen met zonne-energie. Voor de productie van cement en staal biedt deze zogenaamde ‘thermische val’ een veel schoner alternatief dan steenkool of olie.

GEZONDHEID

Van de kinderen die via keizersnede geboren worden, vertoont 12 procent geen reactie op een eerste mazalenprik. Bij kinderen die vaginaal geboren worden, is dat maar 5 procent. De kinderen hebben dus een tweede mazelenprik nodig om het immuunsysteem te activeren.

KLIMAAT

Een enquête van de Britse krant The Guardian onder 380 vooraanstaande klimaatwetenschappers levert ontnuchterende resultaten op. Amper 1 op de 20 gelooft nog in het meest optimistische scenario - toch moet de wereld blijven strijden tegen elke fractie opwarming. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo