Nieuwsagentschap

Toenemende behoefte aan melk in China heeft wereldwijde gevolgen

LANDBOUW
Alle nieuws

Meer nieuws

NETTO NUL

Te veel geloof hechten in vooruitgangstechnologie om CO2 te verwijderen of te reduceren, verlengt alleen maar het gebruik van fossiele brandstoffen, zegt een analyse van onderzoeksgroep Climate Action Tracker. “Het brengt de 1,5 graad Celsius-limiet in gevaar en dicht de kloof tussen de verhoopte en de reële klimaatneutraliteit niet.”

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

OCEANEN

Vorig jaar sloeg een piek in de oceaantemperaturen wetenschappers overal ter wereld met verstomming. Wat zijn de oorzaken van die plotse stijging en wat zijn de gevolgen? Zes Australische oceaan- en klimaatwetenschappers lijsten op wat we nu al weten.

MILIEU

Het zuidelijke deel van het Great Barrier Reef bij Australië is volgens wetenschappers opnieuw snel aan het verbleken. Ze vrezen voor een nieuwe verblekingsgolf, de zevende al sinds 1998.

ZIMBABWE

Ondernemende Zimbabwanen springen op de trend van de madenkweek. De larve van de zwarte soldatenvlieg is razendsnel gekweekt en biedt een goedkoop en eiwitrijk alternatief voor diervoeder én ruimt meteen ook massa’s organisch afval op.

VOEDSELZEKERHEID

Een betere koeling kan minstens 600 miljoen ton voedsel per jaar kunnen redden. Nu belandt nog altijd een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel op de vuilnisbelt, terwijl dagelijks 800 miljoen mensen te weinig te eten hebben.

HONGER

Maar liefst 6,5 miljoen kinderen in Afghanistan zullen dit jaar te maken krijgen met crisisniveaus van honger, zegt hulporganisatie Save The Children. Dat komt door de impact van overstromingen, aanhoudende droogte en de terugkeer van Afghaanse vluchtelingen uit Pakistan en Iran.

CHILI

Terwijl wij smullen van avocado’s gaan steeds meer kleine boeren in Chili over de kop. De droogte mag dan hun land verdorren, het economisch beleid maakt irrigeren onbetaalbaar. “De kern van het probleem is niet een gebrek aan water, maar de ongelijkheid.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo