Nieuwsagentschap

Rokers lopen hoger risico op 56 ziekten

ROKEN
Alle nieuws

Meer nieuws

ENERGIE

De wereldwijde investeringen in schone energie en infrastructuur zullen dit jaar afklokken op 2000 miljard dollar. Dat is ruim het dubbele van wat nog in fossiele projecten wordt geïnvesteerd, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

MENSENRECHTEN

De Chinese overheid probeert herdenkingen van het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989 in de kiem te smoren, zegt Human Rights Watch (HRW). Morgen (4 juni) zal het 35 jaar geleden zijn dat het een studentenprotest er bloedig werd neergeslagen.

NETTO NUL

Te veel geloof hechten in vooruitgangstechnologie om CO2 te verwijderen of te reduceren, verlengt alleen maar het gebruik van fossiele brandstoffen, zegt een analyse van onderzoeksgroep Climate Action Tracker. “Het brengt de 1,5 graad Celsius-limiet in gevaar en dicht de kloof tussen de verhoopte en de reële klimaatneutraliteit niet.”

LANDBOUW

Landen in Zuidelijk Afrika moeten volop inzetten op ‘zoete sorghum’, schrijft Hamond Motsi, onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch. Het Afrikaanse gewas kent een waaier aan toepassingen, en is vooral veel beter bestand tegen droogte dan conventionele gewassen als maïs of tarwe.

WORLD OCEAN DAY

Bijna de helft van de consumenten is bezorgd over de impact van hun voedingsgewoonten op het milieu, blijkt uit een enquête in 23 landen. Veel mensen hebben hun eetgewoonten aangepast voor het milieu, al spelen ook gezondheidsoverwegingen een belangrijke rol.

KLIMAAT

In een opvallend harde toespraak heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres scherp uitgehaald naar de fossiele industrie. Die misleidt de consument al tientallen jaren, zegt hij, en daarom dringt een reclameverbod zich op.

PESTICIDEN

Bond Beter Leefmilieu, Nature & Progrès en PAN Europe dagen België samen voor de rechter omdat het nog steeds risicovolle pesticiden toelaat. Dat is illegaal, zeggen ze, want een Europese verordening stelt dat de stoffen enkel nog in een gesloten systeem gebruikt mogen worden, en dat blijkt lang niet altijd het geval.

AFGHANISTAN

De Afghaanse overheid is het voorbije weekend begonnen met de grootschalige sloop van sloppenwijken in de hoofdstad Kaboel. Meer dan achthonderd gezinnen zijn al dakloos geworden en kunnen nergens naartoe.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo