Nieuwsagentschap

Onafhankelijke krant is antwoord op inperking persvrijheid in Slovakije

PERSVRIJHEID
Alle nieuws

Meer nieuws

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

BIER

De Europese hopteelt krijgt het moeilijker in een opwarmend klimaat, stelt onderzoek in Nature. Niet alleen daalt de oogst, ook de typische smaak komt in het gedrang.

GEZONDHEID

Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.

MENSENRECHTEN

De overgrote meerderheid van de vluchtelingen uit Oekraïne zijn vrouwen en kinderen. Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd dat deze kwetsbare groep te maken krijgt met mensenhandel en seksueel geweld. Ze sporen de opvangende landen aan tot een betere bescherming.

MILIEU

De vervuiling met twaalf persistente en schadelijke stoffen, waaronder DDT, is wereldwijd gedaald, blijkt uit cijfers van de VN. Maar de chemicaliën die ervoor in de plaats zijn gekomen, vormen vaak nieuwe risico’s.

MENTALE GEZONDHEID

Therapie via WhatsApp helpt ouderen om zich minder depressief te voelen. “Vooral voor ouderen die geïsoleerd wonen of geen therapeut kunnen betalen, is dit een snelle manier om verlichting te bieden”, zegt Braziliaans onderzoek in Nature Medicine.

GENDERGELIJKHEID

Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.

INNOVATIE

Britse studenten hebben een manuele wasmachine ontworpen die binnenkort aan tienduizend gezinnen in ontwikkelingslanden geleverd wordt. De machine kan meisjes en vrouwen tot twintig uur werk per week uitsparen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo