Nieuwsagentschap

Klimaatgesprekken Bonn: op laatste nippertje toch nog een compromis

KLIMAATVERANDERING
Alle nieuws

Meer nieuws

BATTERIJPRODUCTIE

Meer batterijproductie in Europa in plaats van in China zou tot 60 procent minder uitstoot van broeikasgassen betekenen. Dat blijkt uit een analyse van koepelorganisatie Transport & Environment.

LUCHTVAART

De klimaatimpact van de luchtvaart wordt sterk onderschat, zegt een nieuwe studie in opdracht van Bond Beter Leefmilieu (BBL). “Terwijl we van andere sectoren grote klimaatinspanningen verwachten, krijgt de luchtvaart vrij spel om te blijven uitstoten: dat is onrechtvaardig en contraproductief”, luidt de conclusie.

VN

Nairobi in Kenia - en niet Brussel, Bonn, of Genève - werd door de VN naar voren geschoven als de beste plek om het Santiago Netwerk te installeren, de organisatie die advies zal uitbrengen over verlies en schade als gevolg van klimaatverandering. Toch gaat Genève, de derde duurste stad ter wereld, met de eer lopen.

ISRAEL-HAMAS

De strijd tussen de Israëlische strijdkrachten en de militanten van Hamas in Gaza gaat onverminderd door. Het dodental stijgt en de wapenvoorraden lijken schier onuitputtelijk. Defensie-expert Terrence Guay legt uit waar Israël en Hamas hun wapens blijven halen.

INNOVATIE

Zwitserse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om bijzonder hoge temperaturen te behalen met zonne-energie. Voor de productie van cement en staal biedt deze zogenaamde ‘thermische val’ een veel schoner alternatief dan steenkool of olie.

VOEDSELCRISIS

Het straatarme Malawi wordt al maandenlang geteisterd door droogtes en overstromingen die gelinkt zijn aan het klimaatfenomeen El Niño. Naar schatting negen miljoen mensen hebben door mislukte oogsten te maken met honger en ontbering.

ENERGIETRANSITIE

Afrika raakt maar niet af van vervuilende fornuizen op brandhout en houtskool, hoewel die erg schadelijk zijn voor de volksgezondheid en het klimaat. Een top in Parijs vandaag moet daar verandering in brengen.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo