Terug naar de website
Bron-URL: http://www.ipsnews.be/artikel/geen-magische-oplossingen-om-biodiversiteit-te-redden
MILIEU

"Geen magische oplossingen om biodiversiteit te redden"

VANCOUVER
, ( ) —

Veel te veel levende soorten op aarde sterven te snel uit. Hoe kunnen we dat verlies aan biodiversiteit afremmen? "De uitdaging bestaat erin een evenwicht te vinden tussen economische belangen, inkomens en natuurbehoud", verklaart het nieuwe hoofd van het secretariaat van de VN-conventie over Biodiversiteit.

Mediaviewer
Braulio Ferreira de Souza Dias

Braulio Ferreira de Souza Dias is zoöloog en heeft vele jaren gewerkt voor het Braziliaanse ministerie van Milieu. In zijn nieuwe functie bij de VN wil hij biodiversiteit mainstream maken, een vanzelfsprekende factor voor regeringen en beleidsmakers. "Zij moeten rekening houden met de impact op de biodiversiteit bij het opstellen van wetten en beleidsteksten. Dat is geen eenvoudige opgave en er bestaan helaas geen magische oplossingen."

Onderwijs

De controverse rond de nieuwe Braziliaanse boswetgeving illustreert de uitdaging waar Ferreira de Souza Dias voor staat. "Regeringen krijgen hier te maken met tegenstrijdige belangen: in dit geval van boeren en milieuactivisten, ofwel de landbouw en het publieke belang. De uitdaging bestaat erin een evenwicht te vinden tussen economische belangen, inkomens en natuurbehoud."

"In 2011 keurde het Braziliaanse Lagerhuis een versie van de boswet goed die in het voordeel lijkt van de landbouw. In december deed de Senaat aanpassingen in de andere richting. Die versie keert nu in maart naar het Lagerhuis terug."

Hij benadrukt het belang van onderwijs. "Brazilië kon de ontbossing in het voorbije decennium succesvol terugdringen door betere educatie over de echte waarde van natuurlijke ecosystemen. Daardoor heeft de bevolking zeker de druk verhoogd op de regeringen."

Rio+20

In oktober is er de VN-biodiversiteitstop in het Indiase Hyderabad. Ferreira de Souza Dias blikt vooruit: "Bijzondere aandacht zal gaan naar de open oceanen. Geen enkel land heeft rechtspraak over deze gebieden en dus vallen ze onder geen enkel nationaal plan. Maar de oceanen zijn extreem belangrijk voor de biodiversiteit en ecologische processen. Plankton bijvoorbeeld produceert veel van de zuurstof die wij inademen."

Eerst staat nog de Rio+20-conferentie op het programma. "Die heeft een brede agenda over hoe we naar een groene economie kunnen overstappen. Rio+20 is geen belangrijke top voor de biodiversiteit op zich, maar alles wat daar besproken zal worden, houdt natuurlijk verband met biodiversiteit. Als er bij Rio+20 schot in de zaak komt, zal dat de biodiversiteit vooruithelpen."